Statendam pagina 4 Nieuwsberichten rond Laurenshof
juli - december 2007
Inleiding
De architect
De sloop van het KPN-gebouw
Actuele nieuwsberichten rond Laurenshof
- nieuws juli - december 2007
- nieuws januari- juni 2007
- nieuws 2005-2006
Over de 5 schepen Statendam
De bouw gefotografeerd
- 18 april 2008
- 8 maart 2008
- 24 februari 2008
- 19 januari 2008
- 22 december 2007
- 28 november 2007
- 2 oktober 2007
- 29 augustus 2007
- 30 mei 2007
Geschiedenis Binnenrotte
Over Hoogstraat en Botersloot
Alle plaatsen in Zuid-Holland
Homepage
Euro Relais Vakantiehuizen
|
|
"Niet de Top 2000" feestelijk afgesloten
30 december 2007, www.rtvrijnmond.nl/Homepage/
De marathon uitzending van de "Niet de Top 2000" op Radio Rijnmond is zondagmiddag in de centrale bibliotheek aan de Hoogstraat in Rotterdam afgesloten.
Zes dagen konden luisteraars 24 uur per dag verzoekplaten aanvragen die niet in de Top 2000 staan genoteerd.
Zo'n 250 "Niet de Top 2000" T-shirt winnaars verzamelden zich bij de bibliotheek om samen op de foto te gaan. Het succes van de uitzending was zo groot dat er volgend jaar ongetwijfeld een vervolg komt.
fotograaf: Paul Martens
The Speed of Light: flitsend licht in donkere dagen
18-12-2007, www.rotterdam2007.nl/programma/evenementen/
20.12.2007 / 06.01.2008
Rotterdam is tegen het einde van het jaar het toneel van een onvoorspelbaar en gevarieerd spel van licht. ‘The Speed of Light’, het lichtkunstwerk van Paul Baartmans, verschijnt van 20 december tot en met 6 januari in vier bouwkranen die in het centrum staan. Licht in de duisternis met ‘The Speed of Light’ dat tevens de ‘flitsende’ afsluiting is van Rotterdam 2007 City of Architecture.
De vier kranen staan verdeeld over vier bouwplaatsen van toekomstige woontorens: de eerste twee locaties bevinden zich op het Wijnhaveneiland bij de bouwputten van The Red Apple en de Scheepmakerstoren. De derde locatie is nabij de Oude Haven waar Wijnhaeve wordt gebouwd en de vierde locatie is op de Binnenrotte waar woontoren Statendam verrijst. Zodra het donker wordt, ontstaat zo op vier plaatsen tegelijk een gevarieerd lichtspel in de bouwkranen.
In de hoge bouwkranen zijn verticale lichtlijnen aangebracht. Deze lichtlijnen zijn in de masten van de kranen gemonteerd en bestaan uit een reeks van lampen die telkens héél kort na elkaar aan gaan en even blijven branden. Daardoor loopt de lichtlijn razendsnel vol met licht en vervolgens even snel weer leeg.
Het lichtproject van kunstenaar Paul Baartmans is een mooie afsluiter van het Architectuurjaar maar biedt ook een blik op de toekomst. De verlichting van de woontorens in aanbouw staat symbool voor de altijd veranderende skyline van Rotterdam. Het zicht op Rotterdam is immers geen maand hetzelfde. Het schouwspel in de bouwkranen is vanuit alle windrichtingen goed te zien.
Paul Baartmans over zijn lichtkunst: “De lichtlijnen werken onafhankelijk van elkaar en de momenten waarop ze hun licht laten ‘schieten’ zijn willekeurig. Het licht schiet de hemel in en raast naar beneden, zo lijken de bouwkranen start- en landingsplaatsen voor tijdreizigers te worden. Ik heb altijd als doel gehad om ‘The Speed of Light’ naar Rotterdam te brengen. Rotterdam is namelijk dé hoogbouwstad bij uitstek en daarmee ook een verticale stad. De verticale belichting benadrukt dat nog eens extra. ‘The Speed of Light’ is een spectaculair schouwspel maar tegelijkertijd ook heel ‘verstild’. Er is geen geluid, geen muziek of bliepjes. Slechts een ontlading van licht.”
Locatie: bouwplaatsen van Scheepmakerstoren (Jufferstraat), The Red Apple (Wijnhaven), Wijnhaeve (Gelderse kade) en Statendam (Binnenrotte)
Datum en tijd: 20 december 2007 tot en met 6 januari 2008, vanaf 17.00 uur tot 23.30 uur. Op Kerstavond (24 december) en Oudejaarsavond (31 december) tot 01.00 uur.
>
Schijnwerpers op de bouwputten
Week 40, jaargang 2007, www.stadskrant.mediarotterdam.nl/
Hier bonkt het nieuwe hart van Rotterdam’
Op 7 oktober lanceert Rotterdam de campagne ‘Hoor, hier bonkt het nieuwe hart van Rotterdam’. Hiermee wil de gemeente laten zien dat een stad aantrekkelijk kan zijn ondanks alle werkzaamheden. Zo worden de grootste bouwlocaties ‘aangekleed’ met fraaie schuttingen waarop te zien is hoe dat deel van de binnenstad er straks uitziet.
Omdat het aantal bouwlocaties de komende jaren eerder toe- dan af zal nemen, en daarmee ook de overlast, neemt Rotterdam een aantal maatregelen. De informatie over de werkzaamheden in het centrum krijgt een impuls. Bezoekers, inwoners en ondernemers van de binnenstad kunnen vanaf 7 oktober het algemene telefoonnummer van de gemeente bellen:
0800 - 1545 voor informatie over ontwikkelingen in het centrum en klachten over bouwplaatsen. Vanaf volgend weekend is een site over ontwikkelingen in de binnenstad in de lucht: www.rotterdam.nl/binnenstad. Verder buigt een ‘verkeersmarinier’ zich over mogelijke verbeteringen van de doorstroming in de binnenstad. In het CIC staat een 3D maquette
van alle ontwikkelingen in de binnenstad. Het adres is Coolsingel 197.
Hoor, hier bonkt het nieuwe hart van Rotterdam>
Water terug op Binnenrotte?
Vr 9 Nov 2007, www.pvdarotterdam.nl/nieuwsbericht/
Uit de fractie
PvdA krijgt onderzoek naar ontdemping Binnenrotte
De PvdA vindt dat de stad meer binding met het water moet hebben. “Het is erg jammer dat zoveel water uit het straatbeeld is verdwenen. Daarom willen wij graag water terug op de plek waar Rotterdam is ontstaan,” aldus raadslid Claus Verbrugge.
Het grote plein op de markt is buiten marktdagen om een groot en verlaten stenen plein. Hier moet verandering in komen, vindt de PvdA. Bovendien zal met de komst van de markthal een deel van de buitenmarkt verdwijnen. “Dan kan het water terugkeren op de Binnenrotte. Dat zou prachtig zijn en het vergroot de aantrekkelijkheid van het centrum,” vindt Verbrugge.
De PvdA is blij dat de wethouder positief op het idee heeft gereageerd en nu gaat onderzoeken in welke vorm water op de Binnenrotte kan terugkeren.
'Water terug op Binnenrotte'
donderdag 01 november 2007, www.ad.nl/rotterdam/stad/
ROTTERDAM - Er gaat weer water over de Binnenrotte stromen als het aan raadslid Claus Verbrugge (PvdA) ligt. Hij stelde dat gisteren voor in de raadscomissie Economie, Sociale Zaken, Haven, Milieu en Verkeer.
„Rotterdam was een echte waterstad, maar is de band met het verleden vergeten en heeft zich met de kont naar het water gekeerd,’’ zegt Verbrugge. Hij vindt het jammer dat veel van het water is gedempt en weggestopt achter ‘duffe kantoorpanden, ‘gezellige’ architectuur uit de jaren ’80 en bevoorradingsstraten’.
Met de komst van de markthal zal de markt veel minder ruimte nodig hebben. „Dan kan het water terugkeren op de Binnenrotte.’’
In Seoul al uitgevoerd. The greening of Seoul
‘Misschien wel het grootste kunstwerk van Nederland’
17 oktober 2007, www.ad.nl/rotterdam/stad/
ROTTERDAM - Met ongeveer zeven meter bij honderd meter is het misschien wel het grootste kunstwerk van Nederland: de graffiti die street artists van het collectief Lastplak deze weken op de muur van het blok langs de Grotemarkt in het centrum van Rotterdam aanbrengen.
Denk niet dat hier een stelletje kunstzinnige vandalen aan de gang is. „Illegaal spuiten? Dat doen wij nooit,’’ zegt P. Bloem. „Er zijn te weinig plekken om te schilderen in Rotterdam, dus gaan we zelf op zoek. We hebben toestemming gevraagd aan de sloper. Die vond het goed. Voor de zekerheid hebben we het ook aan de politie gevraagd, die vond het ook geen probleem.’’
Street artists moet je overigens niet verwarren met graffiti-kunstenaars, legt Bloem fijntjes uit: „Behalve letters tekenen we ook poppetjes.’’ P. Bloem is de schuilnaam van een van de leden het ‘ongeveer tienkoppige’ kunstenaarscollectief Lastplak. „Mijn echte naam is niet belangrijk. Noem me maar Leo Asbak. Of nee, toch maar P. Bloem.’’
Het blok tussen de Hoogstraat, waar de winkelruimtes nog in gebruik zijn, en de Grotemarkt moet de komende jaren plaats maken voor de hier te verrijzen markthal. Dat daarmee ook het kunstwerk op een zeker moment tegen de vlakte gaat, dat doet even pijn, weet de kunstenaar. „We hebben ook de Pauluskerk beschilderd en die gaat nu tegen de vlakte. Dat is wel even minder, ja. Ach, we hebben er nog wel drie maanden plezier van gehad en bovendien hebben we nu weer een nieuwe in de stad.’’
Wat stelt de tekening precies voor? „We maken nooit een schets. Ieder doet zijn eigen ding en dat proberen we met de achtergrond aan elkaar te passen zodat het een geheel wordt.’’ De kunstenaars hopen volgende week klaar te zijn met hun megaklus.
Regen spoelt toilet in groen kantoor
28 september 2007 (pagina 08), www.volkskrant.nl/
Alles moet groen, dus ook de bouw van kantoren. De grootste projectontwikkelaar op dat terrein probeert sinds een jaar alle gebouwen klimaatneutraal te bouwen.
Directeur Coen van Oostrom: ‘Als wij de boel niet aanzwengelen doet niemand het.’
Door Wouter Keuning
Rotterdam Groen bouwen is niet moeilijk. ‘Het is verbazingwekkend hoeveel kennis er al beschikbaar is die direct kan worden toegepast’, zegt Coen van Oostrom (37). De directeur van de Rotterdamse projectontwikkelaar OVG maakt sinds een jaar van ‘groen bouwen’ zijn missie. ‘Juist omdat ons werk zo vervuilend is, moeten wij iets doen.’
Het bedrijf, dat bijna uitsluitend kantoorgebouwen bouwt en met 200 duizend vierkante meters nieuwbouw per jaar marktleider is in Nederland, probeert sinds een jaar alleen nog CO2-neutrale gebouwen te maken. Naar eigen zeggen is het bedrijf tijdens en na de bouw inmiddels in staat 70 procent minder uit te stoten dan vroeger. ‘We bouwen gebouwen in twee delen, met een atrium ertussen’, legt Van Oostrom uit. ‘Dankzij de binnenruimte kun je spelen met de temperatuur. In de zomer voer je hitte af en in de winter haal je er warmte bij.’
Daarnaast wordt bij het ontwerpen van de gebouwen tegenwoordig beter nagedacht over het gebruik van licht. ‘Door meer glas te gebruiken, het op goede plekken toe te passen en ruimtes minder diep te maken heb je veel minder lampen nodig. En als je voor het kunstlicht dat je nog wél nodig hebt led-lampen gebruikt, reduceer je je energiegebruik al met de helft.’
Nog een schone toepassing die OVG tegenwoordig bij al zijn gebouwen gebruikt: warmte-koude-opslag. Niks nieuws onder de zon, maar uiterst effectief. ‘In de zomer slaan we warmte honderden meters onder de grond op en dat pomp je in de winter op.’
En de kosten voor de gebruiker? ‘Die blijven gelijk. De kostprijs stijgt wel 15 procent, maar omdat de exploitatiekosten van het gebouw drastisch lager zijn, maakt het voor de huurder niks uit.’
De groene missie van Van Oostrom is opvallend. Zeker voor wie weet dat hij zich een jaar geleden nog afvroeg of de opwarming van de aarde wel een probleem was. Maar tijdens een ontbijt met de Amerikaanse broeikasgoeroe Al Gore, waarvoor hij was uitgenodigd door TNT-topman Peter Bakker, werd de projectontwikkelaar met zijn neus op de feiten gedrukt.
‘Gore zei: "Het beste wat er op dit moment kan gebeuren is dat er zakenmensen opstaan die succesvol zijn omdát ze groen zijn.’’ Ik voelde mij aangesproken. Als wij de boel niet aanzwengelen doet niemand het.’
Omdat hij op het gebied van ‘groen bouwen’ naar eigen zeggen totaal onwetend was, maakte Van Oostrom drie mensen vrij om wereldwijd te inventariseren welke technologieën er voorhanden waren. Zowel in het buitenland als in Nederland werden direct toepasbare technieken gevonden.
Er mag sindsdien veel zijn gebeurd bij OVG op het gebied van duurzaam bouwen, de ‘groene honger’ van Van Oostrom is nog niet gestild. ‘Het zou fantastisch zijn als we CO2-neutrale gebouwen goedkoper kunnen maken dan ‘gewone’ gebouwen. We onderzoeken nu hoe we dat kunnen realiseren.’
Een deel van de oplossing is schaalvergroting, weet van Oostrom. ‘Als je een warmte-koude-opslaginstallatie niet voor één gebouw maakt, maar voor een heel bedrijvenpark kan het voor eenderde van de prijs.’
In die wetenschap ontwikkelde OVG ook Gaia-parken: zeer goed geoutilleerde bedrijfsparken (‘in Nederland heb je al mazzel als je een krantje kan kopen op een bedrijventerrein’) die volledig CO-2neutraal worden gebouwd. Ook de productie van de bouwmaterialen wordt gecompenseerd. ‘Er wordt zelfs gekeken of we regenwater kunnen gebruiken om de toiletten door te spoelen.’ Volgend jaar verrijst het eerste Gaiapark in Vlaardingen.
Architecten zouden al bij het ontwerp rekening moeten houden met de uitstoot. ‘Er wordt meer gebruik gemaakt van computermodellen die tijdens elke stap van het ontwerpproces aangeven wat die stap betekent voor de groen-factor van het ontwerp.’
Om de door hem gewenste omslag bij alle betrokken partijen in gang te zetten (of een extra impuls te geven), belde Van Oostrom onlangs met het stafbureau van Bill Clinton. Of hij tijdens zijn tournee door Europa volgende week voor een door OVG uitgenodigd gezelschap wilde komen vertellen over duurzaamheid? Het lijkt erop dat Van Oostrom niet eens verbaasd is dat Clinton toehapte. ‘We hadden gewoon een goed verhaal.’
Krijgt Rotterdam ooit weer een ziel?
28-09-2007, www.ad.nl/rotterdam/
ROTTERDAM - De binnenstad van Rotterdam moet weer bruisend, levendiger worden.
De gemeente heeft daar een plan voor ontwikkeld. Maar kan dat wel? Kan Rotterdam ooit weer haar ziel terugkrijgen?
Pieter Cornelis van Bezooijen (81) struint over de Botersloot. Eigenlijk is hij op zoek naar de Spaarbank, waar hij een spaarbankboekje wil verzilveren. Maar tot zijn spijt moet hij constateren dat die bank er al lang verdwenen is. Net als de oude bibliotheek. ‘Zijn’ Rotterdam is niet meer.
Hij verhaalt over de markt op de Goudsesingel. Over de joden die er hun waren aanprezen. Of over hoe hij wandelde op de Hoogstraat naar het Oostplein. Die gezelligheid van toen. Toen Rotterdam nog een ziel had. ,,Dat krijg je nooit meer terug.’’
,,Wat voorbij is, is voorbij,’’ stelt hij. Zonder enige spijt in zijn stem. Hij grijnst als hij hoort dat de gemeente de binnenstad nieuw leven in wil blazen. ,,Maar wat wil je dan veranderen? Ik heb geen klachten. Ik vind Rotterdam goed zoals het is. Ik ben tevreden.’’
Wat de oude Van Bezooijen maar zeggen wil: hij doet het met de herineringen. Die zijn voor hem voldoende. En ja, vindt hij, Rotterdam heeft wel degelijk een ziel. Maar onder woorden brengen kan hij dat niet. ,,Dat is net zoiets als je verliefd bent. Daar vind je nooit de juiste woorden voor.’’
Minder tevreden is Rutger Blaauw. De 38-jarige Rotterdammer laat zijn hondje uit op het plein voor de Laurenskerk. ‘Doodzonde’ vindt hij het, hoe het plein er nu bij ligt. ,,Als de zon schijnt, moet dit één groot terras zijn. Maar kijk nou. Dit stelt toch niets voor?’’ Hij ziet het op meer plekken in de stad misgaan.
Het gaat volgens Blaauw al fout bij de Delftse Poort. Die grote, grijze stalen kolos straalt kilte uit. Het is ijzer. En dát is Rotterdam, vindt hij. Maar niet helemaal. Want rijdt hij ’s avonds over de Van Brienenoordbrug, dan geniet hij. Dan is hij trots op zijn stad. De ziel van de stad, dat is volgens Blaauw ‘toch vooral het water’.
Maar ja, dat is vanaf een afstand. Sta je midden in de stad, dan is alles weer anders. Al die binnenpleintjes die er verlaten bij liggen, lelijke gebouwen die totaal niet passen naast bijvoorbeeld de Laurenskerk. Het is Blaauw een doorn in het oog.
Maar hij ziet ook goede dingen. Zoals de Meent, of het gebied rond de Pannenkoekstraat. Het is een goede mix van winkels, galeries en horeca, er is sfeer. Terwijl die straten er tien jaar geleden een stuk minder florissant voor stonden. En dan denkt Blaauw dat het best nog wat kan worden met die stad. En laat nu dat juist het doel van de gemeente zijn: meer leven in de dode stukjes blazen.
In de visie Verbonden stad filosofeert het gemeentebestuur over hoe de binnenstad een plek kan worden waar bewoners en bezoekers graag willen zijn. Of ze er nou gaan werken, winkelen, een terrasje pakken of gewoon lekker rondwandelen.
Dat kan, denkt de gemeente, door bijvoorbeeld meer bomen te plaatsen, kades autovrij te maken en groene hofjes in te richten. Met de nadruk dat het alleen nog maar een plan is. Iedereen mag nog zijn zegje doen.
Maikel Tuinenburg (18) en Mitchell Top (19) vinden het een goed idee als er wat minder auto’s in de stad zouden zijn. Ze zien wel wat in een busjessysteem, dat je overal in de stad brengt. ,,Je weet wel, net als in Dordrecht.’’
De binnenstad mag ook wel wat meer kleur krijgen, vindt het tweetal. Nu is het zo grijs. Ze zitten op een bankje voor de Laurenskerk. ,,Die mag ook wel weg,’’ knikken ze naar het historische bouwwerk. Al begrijpen ze dat er veel oude mensen zijn die daar anders over zullen denken.
Een ondernemersechtpaar in de Pannenkoekstraat heeft minder vertrouwen in het gemeentelijke voornemen het Rotterdamse hart weer een ziel te geven. ,,Boompje hier, boompje daar, dat soort plannen kennen we wel. Twintig jaar geleden zeiden ze exact hetzelfde. Ik ben hartstikke Rotterdams, maar doe mij maar Amsterdam. Daar is het wél leuk.’’
Albert Heijn jaagt op Rotterdam
21-09-2007, www.distrifood.nl/
ROTTERDAM - Albert Heijn heeft grootse plannen in Rotterdam. De marktleider wil binnen afzienbare tijd flink wat extra vestigingen openen in de Maasstad.
Dat zegt Frank Jansen van Ahold Vastgoed in een interview met het Algemeen Dagblad. AH mikt met name op een groot aantal vestigingen in de binnenstad en enkele AH XL's in de grotere winkelcentra. Jansen ontvouwde de plannen donderdag bij de opening van de 28ste AH-vestiging in Rotterdam, aan de Meent.
Binnenstad veroveren
Volgens de vastgoedspecialist is Albert Heijn nog lang niet tevreden met dit aantal. In bijvoorbeeld Amsterdam is AH met ruim zestig winkels veel beter vertegenwoordigd. 'We willen dichterbij de klant zitten', stelt Jansen. Hij kondigt aan dat de Zaanse keten de komende tijd nieuwe supermartkten gaat openen in de binnenstad. Hierbij gaat het om relatief kleine tot middelgrote vestigingen.
Uitbreiding AH XL
Albert Heijn opent in december in Hillegersberg een XL en het is de bedoeling dat nabij Ahoy ook een megastore verrijst. Later dit jaar opent de keten ook nog gewone wijkwinkels in het Lloydkwartier en de Binnenrotte. Tevens wil de marktleider veel bestaande winkels opknappen en meer filialen ook op zondag openen. Een proef in zeven winkels noemt hij een succes. 'De klanten stellen het erg op prijs.'
www.ad.nl/rotterdam/economie/ 21-9-2007: "Ook komt er een supermarkt van 1100 vierkante meter in de overdekte markthal aan de Binnenrotte, met daaronder een enorme parkeergarage."
Rotterdamse studenten breken wereldrecord
19 september 2007, www.megastadfm.nl/
Rotterdamse studenten zijn er woensdagmiddag in geslaagd om het wereldrecord "Grootste picknick" te verbeteren.
Het Rotterdamsch Studenten Gezelschap organsiseerde de recordpoging waaraan studenten en dak- en thuislozen gratis mee mochten doen.
Het wereldrecord stond op zo'n 400 deelnemers en het Nederlands record stond op 255. De Rotterdamse studenten slaagden erin om maar liefst 525 deelnemers bijeen te brengen voor de picknick op de Binnenrotte in Rotterdam.
RSG organiseert elk jaar een diner en dit jaar was het doel om studenten in contact te brengen met de dak- en thuislozen. Daarnaast werd er geld ingezameld voor een goed doel.
’Op 14 mei 2008 geen verlichting brandgrens’
zondag 02 september 2007, www.ad.nl/rotterdam/stad/
Door MARCEL POTTERS
ROTTERDAM - De herdenking van het Rotterdamse bombardement van 14 mei 1940 zal volgens woordvoerder Frank Migchielsen van de ’Initiatiefgroep 14 mei’ in 2008 niet gepaard gaan met het verlichten van de brandgrens.
,,Zon finale zal er dit keer niet komen,’’ zegt hij.
Dit jaar werden er 128 schijnwerpers in de binnenstad geplaatst, om zo het tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoeste gebied te markeren. Het werd een enorm succes. Rotterdammers genoten massaal van het mysterieuze schijnsel op het laaghangende wolkendek.
Mooi, maar heel kostbaar, klinkt het. ,,Dit moet je om de zoveel jaar doen, bijvoorbeeld weer in 2010 als de permanente markering van de brandgrens gereed is.
Daarmee doelt hij op het project waaraan landschapsarchitect Adriaan Geuze van het Rotterdamse bureau West 8 werkt. Die gaat de kilometers lange lijn door de binnenstad aangeven met rode en groene ledlichtobjecten.
,,Het zou mooi zijn als in 2008 al een proefstukje klaar is, meldt Migchielsen. Meer dan voorheen zal de nadruk in de toekomst op herdenken liggen, met eens in de zoveel jaar een ’grotere happening’. Hij gaat ervan uit dat in 2008 het beeld De Verwoeste Stad op Plein 1940 - prachtig opgeknapt - centraal staat. Ook zal er weer een programma in de Laurenskerk zijn én zullen de kerkklokken langs de brandgrens luiden.
Het idee is verder om jongeren een fietstocht langs de route te laten maken. Gedacht wordt tenslotte aan een videoproject, waarbij studenten van de Willem de Kooning Academie ooggetuigen van het bombardement filmen. ,,Om zo een verbinding met deze tijd te maken.
'Wat is Rotterdam godvergeten lelijk'
zondag 02 september 2007, www.ad.nl/rotterdam/stad/
Door YVONNE KEUNEN
ROTTERDAM - Op 14 mei 1940 werd het hart van Rotterdam met de grond gelijk gemaakt. Uit haar as verrees een moderne hoogbouwstad. Fotoboek ’Rotterdam Brandgrens’ legt de verschillen feilloos vast. Het resultaat is bepaald geen reclame voor de stad.
De Haagse fotograaf Roel Rozenburg heeft een passie voor de stad en beschikt over stapels oude ansichtkaarten. Een overeenkomst die hij heeft met de Rotterdamse uitgever Aad Speksnijder van Duo/Duo.
Samen hebben ze elkaar gevonden in Brandgrens Rotterdam, deel 1 uit een serie fotoboeken over Nederlandse steden die littekens opliepen door oorlogsgeweld. Na Rotterdam volgen Den Haag, Arnhem, Nijmegen en Eindhoven.
Fotograaf Rozenburg ging in Rotterdam aan de hand van vooroorlogse prentbriefkaarten naar dezelfde plekken terug en legde het verschil vast. Halverwege het boek, opperde Speksnijder de vraag of het niet beter was om te stoppen. ,,Als je naar die fotos kijkt, kun je maar één ding concluderen: wat is Rotterdam godvergeten lelijk.’’
Neem nou Het Steiger, hartje binnenstad. Een prentbriefkaart van onbekende datum toont een gracht met kloeke bakstenen kademuren en karakteristieke koopmanshuizen. In het water ligt een scheepje met gestreken zeil voor anker. Op de kade poseren werklieden fier voor de fotograaf, die toen kennelijk alle aandacht trok met zijn camera.
Wat Roel Rozenburg afgelopen voorjaar op dezelfde plek aantrof? Eigenlijk wil je het niet weten. De anonieme achterkant van een kantoorkolos in laffe grijze baksteen. Een zee van grauwe stoeptegels. Een omafiets die op het punt staat onderuit te zakken. En als enige frivoliteit een gele buis van de luchtafvoer.
Toegegeven, het is het meest treurige contrast uit het duimdikke boek. En Speksnijder en Rozenburg kozen bewust voor kaal Rotterdam. ,,Het gaat tenslotte om de gebouwen. Groene bomen leiden af,’’ zegt de uitgever.
,,Maar,’’ zet hij er tegenover, ,,die prentbriefkaarten lijken natuurlijk veel romantischer dan ze in werkelijkheid zijn.’’ Het is er altijd zomer, de zon schijnt uitbundig en de fotos zijn vaak nog ingekleurd ook. ,,De stank van het riool, die ruik je natuurlijk niet.’’
Speksnijder is een kind van de oorlog. Bouwjaar 1939. Het bombardement maakte hij niet bewust mee, maar het einde van de oorlog kan hij zich nog haarscherp voor de geest halen.
Zoals die keer dat hij met zijn vader op het dak van het huis aan de Mijnsheerenlaan stond en er geallieerde vliegtuigen overkwamen.
,,Ik heb ook gezien dat NSB-vrouwen werden kaalgeschoren,’’ vertelt hij. ,,En ik weet wat honger is. Dat je net zo lang in een pannetje zat te schrapen dat de bodem er bijna uit ging.
Het is iets dat nooit mag worden vergeten, vindt Speksnijder. Zoals ook de oude handelsstad en het ontstaan van de moderne metropool niet in de vergetelheid mag raken. Ook al leidt dat tot een boekje met fraaie groene stofomslag dat binnenin vooral een beeld geeft van een treurige en rommelige stad.
Rotterdam Brandgrens 1907-2007, Uitgeverij Duo/Duo en Uitgeverij HannaBoek, €19,95.
Het Rotterdam van 2007. FOTO UIT 'ROTTERDAM BRANDGRENS 1907-2007
|
Het Rotterdam voor het bombardement. Klik op foto voor vergroting
|
GroenLinks wil autovrije Coolsingel
31 Augustus 2007, www.groenlinksrotterdam.nl/nieuws/
De Coolsingel wordt autovrij en de rest van de binnenstad autoluw. Dat is een van de voorstellen in het binnenstadsplan dat de Rotterdamse GroenLinksfractie vandaag presenteert. Ook wil de partij meer groen in het centrum en een forse kwaliteitsverbetering van de oevers van de Maas en de Rotte.
. . .
GroenLinks doet 12 concrete voorstellen om de binnenstad van Rotterdam te verbeteren:
. . .
4. De Binnenrotte wordt een groot stadspark dat tot over Pompenburg doorloopt tot in de deelgemeente Noord. Tussen de nieuwe markthal, de bibliotheek en de Hoogstraat komt een plein met een grote skatebaan. De markt verplaatst naar de Blaak, die op zaterdag en zondag autovrij wordt.
. . .
Eerste burgerlijk huwelijk in de Laurenskerk: rijst taboe
dinsdag 28 augustus 2007, www.ad.nl/rotterdam/stad/
Door CHARLOTTE VAN GENDEREN
De Laurenskerk heeft 31 augustus een primeur: het allereerste burgerlijk huwelijk wordt er gesloten.
Sinds kort geeft Rotterdam toestemming ook buiten de officiële plekken voor de gemeente te trouwen. Vijf vragen aan bride to be Heleen Hanny.
1 Alvast gefeliciteerd, jij geeft vrijdag het ja-woord aan je geliefde, Rogier Etman. Maar waarom in de Laurenskerk?
Sinds we in 1999 naar Rotterdam kwamen, hebben we altijd in de buurt van de Laurenskerk gewoond. We kijken er nu recht tegenaan. We hebben ’m altijd in ons achterhoofd gehad als trouwplek, zo’n oud imposant gebouw in zo’n moderne stad.
2 Jullie trouwen ín de kerk, niet vóór de kerk. Sommigen noemen dat hypocriet. Kun je daar inkomen?
Nee. Ik ben gelovig, Rogier niet, maar we zijn beiden gedoopt. We wilden alleen niet voor de kerk trouwen. Ik snap de kritiek niet, want wat is er mis met trouwen in een gebouw dat je beiden ontzettend mooi en bijzonder vindt?
3 Jullie geven je trouwfeest voor zo’n 150 man ook in de kerk. Met een zwaar woord, is dat geen ontheiliging?
Ook daar ben ik het helemaal niet mee eens. Er worden al lange tijd zo veel feesten gegeven in de Laurenskerk. De mensen van de kerk vinden het zelf ook goed, dus waarom is dat ontheiliging?
4 Jullie moeten zeker wel voorzichtig doen tussen al die kostbaarheden. Zijn jullie goed verzekerd?
Dat weet ik eigenlijk niet, maar het zal wel. We gaan geen gekke dingen doen. We moeten ons aan geluidsregels houden en we mogen niet met rijst of confetti gooien. We feesten alleen in het middenschip en tussen de pilaren. Bij het feest zijn ook mensen van de kerk aanwezig, om toezicht te houden, dus we zijn niet helemaal alleen of zo.
5 Hoeveel kost het eigenlijk, de Laurenskerk afhuren?
Heel veel, je zit zeker aan een paar duizend euro. Dan heb je nog geen hapje of dj betaald.
Altijd een onbaatzuchtig mens
vrijdag 17 augustus 2007, www.ad.nl/cultuurenshow/
Door ARNO GELDER
AMSTERDAM - Achter zijn (veel geïmiteerde) schater van oor tot oor school een ernstig en sociaal mens. Met de dood van Jos Brink verliest Nederland een markante persoonlijkheid en een veelzijdige artiest. Persoonlijke herinneringen aan Jos Brink.
. . .
Josephus Gerardus Brink werd op 19 juni 1942 te Heiloo geboren, maar groeide op in Rotterdam-Zuid. Uit die tijd stamt zijn diepe fascinatie voor de Tweede Wereldoorlog. ,,Als jongetje ging ik zwemmen in het Oostelijk Zwembad en kwam dan altijd langs de Coolsingel. Alleen het stadhuis, een stuk van de Laurenskerk en het Oude Luxor stonden er nog. Bizar. Onbegrijpelijk, maar tegelijk fascinerend voor een kind.”
. . .
Circus Arts naar Delfshaven
zondag 12 augustus 2007, www.ad.nl/rotterdam/stad/
Door MARCEL POTTERS
ROTTERDAM - De opleiding Circus Arts van Codarts lonkt naar een plekje in het Lloydkwartier.
. . .
Voor Circus Rotjeknor is nieuwe oefenruimte eveneens zeer welkom. Tot nu toe huisde het jeugdcircus in een gymzaal van de Jan Prins-school bij de Binnenrotte.
Die school verhuist echter volgend jaar zomer - samen met de belendende Willibrordschool - naar het voormalige gebouw van Zadkine Educatie, een stukje verderop aan de Nieuwstraat. Daarna worden de scholen én dus de gymzaal gesloopt.
. . .
Bagels & Beans opent tweede Rotterdamse vestiging
PERSBERICHT - 6 augustus 2007, www.nieuwsbank.nl/
Vandaag zijn de deuren opengegaan van de tweede Rotterdamse vestiging van Bagels & Beans. De nieuwe bagel- & espressoshop
bevindt zich op een bijzondere locatie, pal tegenover de bibliotheek en naast de grote markt: de Hoogstraat 129b. Met de
komst van deze nieuwe zaak in Rotterdam zijn er nu 28 winkels in Nederland.
Strenge regels voor muzikanten
vrijdag 20 juli 2007, www.ad.nl/rotterdam/stad/
ROTTERDAM - Straatmuzikanten mogen vanaf eind volgende week niet meer zomaar in het centrum van de stad spelen.
Kunnen zij na die tijd geen vergunning tonen, dan mag de politie de overlastgevende muzikanten wegsturen.
Knettergek worden ze ervan, de meiden van Poffertjessalon Seth aan de Hoogstraat. „Mensen met van die stippies op hun voorhoofd die één riedel spelen en een bakkie onder je neus duwen,’’ verwoordt serveerster Sabrine hun frustratie.
„Kunnen jullie daar niks van zeggen,’’ klagen klanten dikwijls die op het terras door muzikanten worden lastiggevallen, beweert Sabrine. „Ze staan zo in m’n oor te toeteren dat ik de klanten niet versta,’’ vult poffertjesbakker Mitchel haar aan. „Blij dat er iets aan wordt gedaan.’’
Vooral klachten van ondernemers deden de Centrumraad beslissen een vergunning verplicht te stellen.
In Amsterdam, Den Haag en Dordrecht is dat al beleid.
Het aantal vooral Oost-Europese muzikanten in de Maasstad loopt de spuigaten uit, klagen winkeliers en marktkooplui. Met de opkomst van deze ‘tamboerijnzigeuners’ – zoals bloemenverkoper Jan Put ze noemt – stijgt bovendien het aantal aangiften van zakkenrollerij, meldt de gemeentelijke Directie Veiligheid.
„We kunnen niet direct het verband leggen tussen straatmuzikanten en deze aangiftes,’’ zegt portefeuillehoudster Marjolein Masselink van de Centrumraad. „Maar volgens de politie hebben sommige gepakte zakkenrollers familiebanden met de nieuwe groepen muzikanten.’’
Op dit moment spelen elke week zo’n 60 muzikanten in het centrum, van wie er 45 van Oost-Europese afkomst zijn. Het laatste jaar is deze groep flink gegroeid.
Inmiddels hebben acht straatmuzikanten een vergunning aangevraagd. Onder hen is de onder veel Rotterdammers bekende zanger/gitarist die altijd op het Lijnbaanplein speelt.
De vergunningen voor het gebied tussen de Goudsesingel, Westblaak, Eendrachtsplein en Weena zijn nodig tot 1 november.
„In het naseizoen zijn er veel minder muzikanten op straat,’’ verklaart Masselink. „Bovendien willen we niet heel de stad dichttimmeren.’’
Inmiddels staat er een kraan.
Gelinkt van i16.tinypic.com. Bron: Michiel op www.skyscrapercity.com/, 1-7-2007
Meer kraanvogels op skyscrapercity.com |
en een uitkijktoren voor kunstwerk Oorsprong Rotterdam.
Gelinkt van i8.tinypic.com. Bron: Michiel op www.skyscrapercity.com/, 1-7-2007 |
Statendam 4 jan - juni 2007 Nieuwsberichten Laurenshof
Statendam 4 2005-6 Nieuwsberichten project Laurenshof in 2005 - 2006
Overige pagina's
Statendam. Over het gebouw
Statendam 2. Over de architect
Statendam 3. Over de sloop van het KPN-gebouw
Statendam 5. Over de 5 schepen Statendam
Statendam 6. De bouw
Statendam 7. Geschiedenis Binnenrotte
Statendam 7.1. Over Hoogstraat en Botersloot
|
|