Statendam pagina 4 Nieuwsberichten rond Laurenshof
2005-2006
Inleiding
De architect
De sloop van het KPN-gebouw
Actuele nieuwsberichten rond Laurenshof
- nieuws juli - december 2007
- nieuws januari- juni 2007
- nieuws 2005-2006
Over de 5 schepen Statendam
De bouw gefotografeerd
- 18 april 2008
- 8 maart 2008
- 24 februari 2008
- 19 januari 2008
- 22 december 2007
- 28 november 2007
- 2 oktober 2007
- 29 augustus 2007
- 30 mei 2007
Geschiedenis Binnenrotte
Over Hoogstraat en Botersloot
Alle plaatsen in Zuid-Holland
Homepage
Euro Relais Vakantiehuizen
|
|
Meer aandacht voor stadshart
29-12-2006
Rotterdam is de bakermat van de Verlichting, de 17e en 18e eeuwse beweging die de opvattingen over politiek filosofie, wetenschap en religie in de westerse wereld grondig wijzigde.
In de stad is daar echter nauwelijks iets van terug te vinden. Dat moet anders, vindt Frank Biesta die het platform Stadshart Rotterdam heeft opgezet.
Met de naamsbekendheid van wijsgeer Erasmus is het in Rotterdam al slecht gesteld, laat staan dat het grote publiek van Pierre Bayle (1647-1706) heeft gehoord. Toch pleit Biesta voor een standbeeld voor de geboren Fransman die in Rotterdam overleed. Biesta noemt zichzelf een betrokken Rotterdammer. Hij is trots op zijn stad, maar bekommert zich ook om de toestand van het historische hart van Rotterdam: het Laurenskwartier.
,,De Koopgoot loopt bij de Hoogstraat over in een koopriool. Dat moet toch beter kunnen,’’ stelt Biesta ,,Rotterdam heeft veel meer te bieden. Het is historisch gebied waarin bovendien meer te vinden is dan Erasmus alleen.’’
We vergeten Pierre Bayle, zegt Biesta. ,,Hij was de man die vanuit Rotterdam massas mensen in Europa aan het denken zette met zijn journalistieke hoogstandjes. Hij was voor Voltaire en de andere bekende 18e eeuwse Franse filosofen een lichtend voorbeeld.’’
En als op de geboortgrond van Pierre Bayle, in de Franse Pyreneeën een standbeeld van hem staat, dan kan Rotterdam toch niet achterblijven, stelt Biesta.
Op zijn nieuwe website, die met steun van Historisch Genootschap Roterodamum tot stand kwam, bepleit Biesta niet alleen voor een Bayle-standbeeld, maar biedt hij Rotterdammers ook ruimte voor columns, meningen en verhalen over het oude centrum van de stad. ,,Het hart van Rotterdam heeft behoefte aan aandacht.’’
Link: Stadshart Rotterdam
Bron: www.ad.nl/rotterdam/stad/.
Damslag
20 december 2006
Woensdag 20 december heb ik samen met Coen van Oostrom (OVG Projectontwikkeling) een damwand geslagen
voor het gebouw de Statendam aan de Botersloot, op de oude plek van de KPN toren. Hiermee wordt de
doelstelling van het college om jaarlijks te starten met de bouw van 3200 nieuwe woningen ruimschoots
gehaald. Het totaal van dit jaar komt uit op 3371 nieuwe woningen.
Bron: Hamit Karakus, wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening Rotterdam.
www.rotterdam.nl/
|
www.skylinecity.info/forum/
|
Nieuws van Direct-Wonen:
18 december 2006
Door robje76 op www.skylinecity.info/forum/
Woensdag 20 december 2006 zal de eerste damwand geslagen worden. De bouw kan beginnen!!!!!!
Onbehoorlijk gedrag
In de wereld van het onroerend goed gaat veel mis en is er veel wat het daglicht niet kan verdragen.
In Amsterdam weten ze er alles van. Rotterdam is daar gelukkig van verschoond gebleven. Toch blijkt bij de Statendam
transparantie een onbekend woord afgaande op berichten op de website Skylinecity.
www.skylinecity.info/forum/update-topic-statendam-73m-rdam-t646,start,150.html
17 december 2006. Door NoLimits
Erg lullig voor de mensen die hier een appartement hebben gekocht dat een en ander niet zoals voorzien loopt. Erg jammer ook voor Rotterdam dat het op deze manier wat lastiger wordt om de binnenstad te verdichten; een gebouw dat in no-time uitverkocht raakt en vervolgens de bouw iedere keer uitgesteld wordt (geen hoopgevend signaal).
Als architectuur-liefhebber kijk ik er dan wel wat anders tegenaan: ik vind dit geen hoogwaardige architectuur die in het centrum van Rotterdam past, dit torentje vind ik eerder iets voor uitbreidingswijken in Barendrecht, Spijkenisse, Capelle a/d IJssel of dergelijke wijken.
Toch jammer voor 'de kopers' dat deze nog niet in aanbouw is, kan me voorstellen dat je plannen om midden in de stad te gaan wonen op deze manier heroverwogen worden en dat zou voor alle partijen jammer zijn...
17 december 2006. Door H.I.K. = Hoogbouw Is Kick !!
Ook ik heb met Direct Wonen zeer slechte ervaringen gehad wat ertoe geleid heeft dat ik het als een onderneming bestempel waarmee je beter geen zaken kunt doen. Het verbaast me niet om dergelijke klachten hier te lezen.
17 december 2006. Door robje76
Jammer dat je de koop hebt gecancelled. Wij kunnen die extra maanden wel overzien. Onze offerte is een jaar geldig, dus we hebben nog genoeg tijd.
Van meerdere mensen hoor ik dat men (lees de makelaars) tegenwoordig erg gemakkelijk over de koop van een woning doen. Ze raken de woning toch wel kwijt. Het interesseert ze weinig.
En met boze brieven schrijven gaan ze echt niet sneller bouwen. Dus wij wachten dan maar rustig af......
16 december 2006. Door SwitchBL8
Wij hebben inmiddels de koop gecancelled. De kosten voor verlenging (ruim 5000 euro) en het ontbreken van belastingvoordeel voor 2007 opgeteld bij de slechte communicatie van Direct Wonen en nog steeds de onzekerheid over de termijn van het tot stand komen van de aanneemovereenkomst heeft ons doen besluiten de koop te annuleren op basis van het artikel dat een termijn stelt aan het tot stand komen van die overeenkomst.
We wachten natuurlijk op de bevestiging van de ontbinding van het koopcontract, maar gaan gewoon verder kijken.
Ik hoop voor Direct Wonen dat niet alle kopers hetzelfde doen, maar kan me goed voorstellen dat ik niet de eerste en/of de laatste ben.
Reginald
15 december 2006. Door thundercatt
Ook wij hebben al onze offerte moeten laten verlengen..dit is de laatste keer dat het kon en die loopt bij ons 24feb af...
wij kwamen erachter dat het weer uitgesteld was door de notaris te bellen, niet eens van Direkt-wonen zelf!
ik denk dat een meeting voor de toekomstige bewoners door Direkt-wonen geen overbodige luxe zou zijn.
Beetje tekst en uitleg over het hoe en waarom het steeds uitgesteld wordt, want nu krijg je iedere keer andere uitleg.
heel vervelend allemaal..ook belastingtechnisch gezien, want nu de overdracht plaats vindt in 2007(naar wij mogen hopen), kan je pas in 2008 daar over terugkrijgen.
en waar leg je de grens; nu stap ik eruit?
want het pand op zich gaat, volgens mij hartstikke mooi worden, dat is voor ons ook de reden om het nog niet op te geven...
maar ja...als dit al flinke vertraging oplevert... dan moet de bouw nog beginnen
12 december 2006. Door SwitchBL8
Mensen,
Ook wij hebben het fijne nieuws moeten horen omdat WIJ de communicatie op gang houden. Aangezien onze hypotheekofferte voor 15 januari 2007 verlopen is, hebben wij Direct Wonen/1002 Steentjes via e-mail en brief in gebreke gesteld. Dus ze betalen de verlenging of anders wordt onze koop waarschijnlijk geannuleerd. Ik neem aan dat wij niet de enige zijn die ondanks de lange periode toch zo onderhand aan het eind van z'n hypotheekofferte zitten?
Reginald
8 december 2006. Door robje76
Naar aanleiding van jouw mailtje, [30-11-2006 thundercatt] heb ik direct-wonen gemaild en inderdaad het passeren is verschoven naar 15 januari. Fijn dat ik het via een ander medium te horen heb gekregen, dan van Direct-Wonen zelf. Communicatie is nihil. Alsof ik een pakje boter heb gekocht. Ik hoop dat het in het vervolg beter gaat.
De oplevering zal rond juni, juli, augustus 2008 zijn. Geen voorjaar maar najaar 2008 dus. En de bouw zal wel in januari 2007 beginnen, 3 maanden te laat.
30 november 2006. Door thundercatt
voorlopig is voor de zoveelste keer de overdracht uitgesteld tot 15januari...zijn er meer toekomstige bewoners die hier hinder van ondervinden???en is dit de normale gang vaN zaken bij nieuwbouw???
worden door direktwonen van het kastje naar de muur gestuurd...
statendam....laatmaardam...
Monument markeert historie
14 november 2006
Door MARCEL POTTERS en TOM TATES
ROTTERDAM - De Hoogstraat van nu is een heksenketel. Zeker op het punt waar de winkelstraat de Binnenrotte kruist, wemelt het van de mensen.
Het is tenslotte markt, de dag waarop het kooplustig volk zich massaal naar dit plekje in de Rotterdamse binnenstad begeeft.
Daar is weinig historie meer te bekennen. Alleen de trotse Laurenskerk herinnert nog aan vroeger tijden en piekt uit boven omliggende bebouwing, waaraan steeds nieuwe elementen worden toegevoegd. Zoals het nieuwbouwcomplex De Hofdame aan de ene kant en de Statendam er schuin tegenover, op de plek waar recent nog de KPN-toren stond.
In deze buurt moet het komen, het monument dat de oorsprong van Rotterdam markeert. Want diep onder de huidige Hoogstraat heeft ie ooit gelegen, de dam waaraan Rotterdam zijn naam ontleent. De kosten van het kunstwerk worden geraamd op twee ton.
Een goed idee, vindt Ed Gloudi, nu woonachtig in Schiedam maar een geboren en getogen Rotterdammer. „Het zou mooi zijn als je op deze manier aan het feit wordt herinnerd dat de stad hier is ontstaan,’’ zegt hij.
Een mening die wordt gedeeld door Jan Motz, óók geboren Rotterdammer: „Zo’n monument draagt bij aan het historisch besef. Dat zo’n klein plekje is uitgegroeid tot een grote havenstad.’’
Eigenaar John Snijders van de gelijknamige audio-speciaalzaak aan de Hoogstraat kan eveneens sympathie opbrengen voor het project.
„Prima,’’ reageert hij, „want je kunt geen stad bouwen, zonder de herinnering aan het verleden levend te houden. Al zal het lastig zijn om hier iets neer te zetten. De grond kun je niet in, want onder de Binnenrotte loopt de spoortunnel en hier op de Hoogstraat heb je allemaal kabels in de bodem.’’
Tegenstanders van het plan zijn er ook. Zoals Willem de Jong uit Rotterdam. „Zonde van het geld. Dat kun je volgens mij wel beter besteden. Hebben we al niet monumenten zat in Rotterdam? En wat je ook nog hebt, is dat je zo’n kunstwerk ook moet onderhouden. En het zal wel weer iets enorms worden, want klein bouwen, dat kunnen we niet in Rotterdam.’’
Woorden die Rotterdamse Wil Hart als muziek in de oren klinken. Ook zij vindt dat er al voldoende van dit soort kunstwerken in de stad staan, nog eentje zou te veel van het goede zijn.
„Die twee ton,’’ vindt zij, „kunnen ze beter aan arme mensen geven. Want weer zoiets kostbaars, waar is het allemaal goed voor?’’
Bron: www.ad.nl/rotterdam/stad/
Bouwkundeles in het Berlage Instituut
23 Oktober 2006
Als het aan Hans Kollhoff ligt worden ‘slechte gebouwen’ bij wet verboden. De Citybuilding en de Hofdame aan de markt in Rotterdam zouden hiervan, met terugwerkende kracht, de eerste slachtoffers moeten zijn.
De prelude van de 3e Internationale Architectuur Biënnale in Rotterdam begon dinsdag 10 oktober in het Berlage Instituut. Het komende jaar is het Berlage curator van de biënnale met als thema; ‘Architecture and Power’. Het onderwijs staat komend jaar in het teken van de verhouding tussen architectuur en macht. De Duitse architect Hans Kollhoff beet de spits af van de gelijknamige lezingenreeks.
Kollhoff begon zijn lezing met een terugblik op de architectuurtendens uit het begin van de jaren ’90 van de vorige eeuw. De drang om te breken met bestaande waarden uitte zich bij veel architecten in een interesse
voor vervorming, wat vaak resulteerde in deconstructivistische elementen in de architectuur. In contrast met deze ontwikkelingen ontstond het ontwerp voor woongebouw Piraeus op het Amsterdamse KNSM eiland. De bakstenen monoliet
is één van de grote woningblokken in het stedenbouwkundig plan van Jo Coenen. De vervormingen die het blok tijdens het ontwerpproces heeft doorgemaakt kwamen geenszins voort vanuit een nieuw soort expressionisme, maar werden ingegeven
door context en eisen. Een oud gebouw dat moest blijven staan, de brandweerauto die tussen twee panden door moest kunnen rijden en de wens om de noordrand van het blok uitzicht en zonlicht te geven, waren de oorzaak van de vervorming.
. . .
Lees verder op: archined.nl
4e MasterClass Baksteen met Rapp en Palmboom
15 Oktober 2006
Op donderdag 16 november a.s. in Amsterdam organiseert KNB voor de vierde maal in successie een MasterClass Baksteen.
De Duitse architect Christiaan Rapp (van Rapp+Rapp) is bereid gevonden aan de dagvullende MasterClass een bijdrage te leveren. De Nederlandse stedenbouwkundige Frits Palmboom zal optreden als co-referent.
. . .
Lees het hele bericht op: knb-baksteen.nl
Guinness World Record-poging met doek van 20 bij 50 meter
Olympia Uitzendbureau plaatst grootste personeelsadvertentie ter wereld
13 september 2006, www.olympia-uitzendbureau.nl/
Geen gewone advertentie in een dagblad. Olympia Uitzendbureau pakt haar zoektocht naar nieuwe franchisenemers op een andere, opvallender manier aan. Op woensdag 13 september is de grootste personeelsadvertentie ter wereld, een officiële poging om een Guinness World Record te vestigen, geplaatst. In het centrum van Rotterdam werd een gigantisch doek van 20 bij 50 meter uitgespreid.
De tekst was simpel: ‘Gezocht: 25 directeuren m/v’, omlijst door nog eens honderden andere vacatures. Afgedrukt op het doek, dat op het marktterrein van de Binnenrotte in Rotterdam werd gelegd. Daarmee is het ’s werelds grootste personeelsadvertentie, aldus Olympia Uitzendbureau, dat uitgebreid onderzoek deed naar de achtergronden van het unieke record, maar nergens een claim aantrof. Inmiddels is als formaliteit een aanvraag ingediend bij Guinness World Records.
|
|
Ballast Nedam wint twee orders ter waarde van EUR 81 miljoen
Maandag 15 Mei 2006 08:46
Amsterdam (BETTEN BEURSMEDIA NEWS) - Ballast Nedam heeft in Amsterdam en Rotterdam twee opdrachten
verkregen voor de bouw van respectievelijk een universiteits- en kantoorgebouw. Dat heeft het
bouwbedrijf middels een persbericht bekendgemaakt. De totale bouwsom bedraagt circa EUR 81 miljoen.
In Amsterdam bouwt Ballast Nedam, in opdracht van de Universiteit van Amsterdam, een gebouw voor de
Faculteiten Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica op het Sciencepark van circa 70.000 vierkante
meter groot. Het omvat onder andere kantoren, een bibliotheek, restauratieve voorzieningen en
sportfaciliteiten en zal in het derde kwartaal van 2009 worden opgeleverd.
In Rotterdam gaat de bouwer in opdracht van OVG Projectontwikkeling BV een nieuw kantoorgebouw
realiseren en het bestaande kantoor renoveren. De nieuwbouw van 'Laurenshof' omvat circa 15.000
vierkante meter en telt negen lagen. De ondergrondse parkeergarage telt twee lagen en is circa 8600
vierkante meter groot. De bouwsom is circa EUR 16 miljoen.
Bron: www.beurs.nl/nieuws/
Vliegende start voor Statendam
Nieuwbouwprojecten van allure,
de Rotterdamse binnenstad
begint er langzamerhand
mee vol te stromen. Op de
plek van de oude KPN-toren
komt de Statendam te staan -
al ver voor de oplevering een
waar succesnummer.
Het project Statendam onderscheidt
zich van vele anderen ook door de
'afzender'; nu staat eens geen woningcorporatie
of traditionele projectontwikkelaar
aan de basis van
een koopcomplex, maar een particuliere
verhuurder: Direct Wonen.
Alles wat Direct Wonen aanraakt,
lijkt een succes te worden.
Dat is mede te danken aan algemeen
directeur Yvonne Swaans, die
in 2005 tot zakenvrouw van het
jaar werd gekozen. Nieuwbouw is
een betrekkelijk nieuwe activiteit
van Direct Wonen. Hoofd verkoop
Freek Sinke: "Statendam is ons derde
grote project. Van oorsprong is
Direct Wonen bekend als de grootste
particuliere verhuurder van
Nederland. We hebben 24 vestigingen
en bedienen 21 procent van de
particuliere markt."
Aftrap
Ook het project Statendam lijkt
weer een succes te worden. Afgelopen
weekend was de aftrap van de
verkoop. Sinke: "We hebben in
twee dagen 300 stellen binnen gehad,
dus in totaal zo'n 600 mensen.
En in totaal hebben we nu al
64 opties vergeven. Dat noem ik
een vliegende start en het zou me
dan ook verbazen als we voor de
oplevering in 2007 niet alle appartementen
hebben verkocht."
De Statendam wordt een imposante
woontoren van 70 meter
hoog met 22 verdiepingen. In totaal
zijn er tien verschillende types. De
'toppers' luisteren naar de namen
'Rotterdam' en 'Amsterdam'.
Amsterdam? Is dat wel handig
in de stad waar de hoofdstad door
velen '020' wordt genoemd omdat
ze de echte naam niet uit hun
strot krijgen? "Haha, de woningen
van het type 'Amsterdam' zijn allemaal
al verkocht", zegt Sinke. "Al
waren het er maar drie. Alle
woningen hebben een naam meegekregen
van de schepen van de
Holland Amerika Lijn en daar zat
de 'Amsterdam' nu eenmaal bij.
Vandaar."
'Veendam' is met 76 vierkante
meter het kleinste type 'Rotterdam'
gaat tot wel 214 vierkante
meter. Volgens Sinke zijn het
straks ook echt perfecte woningen.
"Maar dat zegt iedereen. Ik
kan natuurlijk wel gaan roepen
dat de afwerking van de woningen
hoogwaardig is, maar wie beweert
iets anders over de huizen die hij
verkoopt? Nee, wat de huizen bijzonder
maakt is dat het echte
stadswoningen zijn. Ze krijgen allemaal
een erker, waardoor het
uitzicht heel panoramisch wordt."
Uitzicht
Dat uitzicht wordt nog versterkt
door de markt. Sinke: "De markt
geeft een paar honderd meter vrijheid,
ik denk dat er mede daardoor
zoveel animo voor is. Er wordt in
deze buurt best veel gebouwd. De
Hofdame is in de verkoop, de Red
Apple komt hier in de buurt. Het is
een zeer gewilde plek, vlakbij allerlei
uitgaansgelegenheden dicht bij
het centrum, de multicultimarkt,
twee keer per week, alles wat je
zoekt in een stad is dichtbij. Ik was
in het begin best huiverig maar de
reacties zijn heel goed."
Worden er niet te veel appartementen
gebouwd in de Maasstad?
"Er worden inderdaad in heel Rotterdam
veel appartementen gebouwd,
maar de vraag is ook groot.
En in Rotterdam heb je geen absurde
vierkante meterprijzen van 3200
euro, zoals in Amsterdam. Daar
wordt dan ook lang zoveel niet gebouwd.
Daarvoor moet je in Rotterdam
zijn, daar vind je nog een
betaalbare woning in het hart van
de stad."
RIA DE VRIES, 10 mei 2006
Bron: www.metropoint.com
Rotterdam koopt deel Laurenshof
Op de plek van het voormalige KPN-complex aan de Botersloot verrijst ’Laurenshof’, een project met ruimte
voor kantoren, winkels, horeca en wonen.
De gemeente en het Rotterdamse bedrijf OVG Projectontwikkeling hebben een akkoord bereikt over de aankoop
van een kantoorpand in gebouw Laurenshof aan de Botersloot. Het gebouw moet op termijn onderdak bieden aan
de gemeentelijke dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Laurenshof omvat een gedeeltelijk nieuw woon-, werk- en winkelcomplex op de plek van de voormalige KPN-gebouwen.
Feitelijk gaat het om een 30 meter hoge, splinternieuwe toren waarin 124 appartementen komen. In de basis
van deze kolos komt ruimte voor 2200 m² winkels en horeca. Inmiddels is al een begin gemaakt met het slopen
van de oude toren. De nieuwe flat komt los te staan van twee kantoorgebouwen. De projectontwikkelaar gaat,
zo benadrukt woordvoerder Amy Oerlemans van OVG, de bestaande panden ontmantelen en deze grondig renoveren.
„Je zou kunnen zeggen dat alleen het casco blijft staan. Daarna krijgen de kantoren een compleet nieuw
in- en exterieur.’’
Dit bericht staat te lezen op www.architectenweb.nl, die als
bron vermeld: AD, publicatiedatum 29-12-2005.
Het volledige bericht in AD luidt als volgt.
Stad koopt deel Laurenshof
Op de plek van het voormalige KPN-complex aan de Botersloot verrijst ’Laurenshof’, een project met ruimte voor kantoren, winkels, horeca en wonen.
ROTTERDAM
De gemeente en het Rotterdamse bedrijf OVG Projectontwikkeling hebben een akkoord bereikt over de aankoop van een kantoorpand in gebouw Laurenshof aan de Botersloot. Het gebouw moet op termijn onderdak bieden aan de gemeentelijke dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Laurenshof omvat een gedeeltelijk nieuw woon-, werk- en winkelcomplex op de plek van de voormalige KPN-gebouwen. Feitelijk gaat het om een 30 meter hoge, splinternieuwe toren waarin 124 appartementen komen. In de basis van deze kolos komt ruimte voor 2200 m² winkels en horeca. Inmiddels is al een begin gemaakt met het slopen van de oude toren. De nieuwe flat komt los te staan van twee kantoorgebouwen. De projectontwikkelaar gaat, zo benadrukt woordvoerder Amy Oerlemans van OVG, de bestaande panden ontmantelen en deze grondig renoveren. „Je zou kunnen zeggen dat alleen het casco blijft staan. Daarna krijgen de kantoren een compleet nieuw in- en exterieur.’’
De woontoren komt aan de ’kopse’ kant van de twee langgerekte kantoren die op bepaalde afstand, parallel van elkaar staan. „Onder de binnentuin tussen de toren en de kantoren komt een parkeergarage. Het complex zal straks niet alleen voor automobilisten, maar ook voor voetgangers goed bereikbaar zijn. Omdat de gebouwen los van elkaar komen te staan - nu is het feitelijk een bouwblok - kan iedereen er goed omheen lopen. Die opzet past bij de publieksfunctie die de gebouwen krijgen.’’
Een van de kantoren is aangekocht door de gemeente, het andere complex is inmiddels in handen van de Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam. Deze stichting zal als eerste Laureshof betrekken, de gemeente volgt in de loop van volgend jaar. Rotterdam kocht circa 17.000 m² kantooroppervlak en huurt 70 parkeerplaatsen in de ondergrondse garage. Ouderenhuisvesting betrekt een kleine kantoordeel van nog eens 5000 m².
Welke investering met de bouw en renovatie van Laurenshof gemoeid is, kan Oerlemans niet met zekerheid zeggen. „De twee kantoren zijn verkocht en over de appartmenten, overigens koop en huur, onderhandelen we nog met een belegger. De exploitatie is derhalve vrijwel rond.’’
Het complete complex zal naar verwachting in 2007 klaar zijn. OVG Projectontwikkeling kreeg de opdracht na een prijsvraag die de gemeente drie jaar geleden rond de herontwikkeling van het KPN-complex uitschreef.
Door TOM TATES, woensdag 28 december 2005, www.ad.nl/rotterdam/stad.
Hoogbouw op plek KPN-gebouw
Rotterdam - De KPN-toren op de hoek van de Binnenrotte en de Hoogstraat in het centrum van Rotterdam wordt gesloopt om plaats te maken voor de bouw van een woontoren van 70 meter met daarin 120 appartementen en winkels en horeca op de begane grond. Ook de bebouwing op de hoek van de Librijesteeg en de Binnenrotte gaat tegen de grond. Hier maakt de sloopkogel ruimte voor 15.000 vierkante meter kantoorruimte. De KPN-centrale tussen deze twee bouwplekken blijft staan, maar wordt opgeknapt. De sloop staat februari/ maart gepland en eind volgend jaar gaat de bouw van start.
Het gebied tussen Binnenrotte en Botersloot is lang onderwerp geweest van plannenmakerij. Deze kwamen echter niet snel van de grond. Hier kwam verandering in toen het Rotterdams college begin dit jaar besloot om, gedwongen door de economische teruggang, de plannen in het Laurenskwartier te versoberen. Hierdoor kunnen enkele onderdelen versneld worden uitgevoerd. Naast de KPN-Botersloot, inmiddels door ontwikkelaar OVG Projectontwikkeling omgedoopt tot Laurenshof, gaat het om Ichthus, Sint-Jacobsplaats, Grotemarkt en Huf.
De grauwbetonnen, 51 meter hoge KPN-toren op de hoek van de Hoogstraat en Binnenrotte zou in eerste instantie worden gestript en voorzien van een nieuwe gevel. De huidige plannen voorzien echter in sloop en de bouw van een woontoren met daarin appartementen en op de begane grond horeca en winkels. De toren wordt opgetrokken in oranje baksteen en krijgt acht erkers per etage.
Per verdieping worden twee tot maximaal zeven appartementen gebouwd. Hierdoor is er een gevarieerde keuze in grootte en prijzen. De oppervlakte van de appartementen ligt tussen de 80 en de 120 vierkante meter en de prijzen variëren tussen de 185.000 en de 390.000 euro. Ook komen er huurappartementen in de toren. Ook deze verschillen in grootte. De maandhuur zal vanaf 750 euro zijn.
Aan de andere kant van de KPN- centrale, op de hoek van de Binnenrotte / Librijesteeg / Botersloot, wordt ook de sloopkogel ingezet. Het gebouw op deze hoek maakt plaats voor een pand met 15.000 vierkante meter kantoorruimte en winkels op de begane grond.
De huidige parkeergarage in het hart van het gebied Botersloot / Librijesteeg, Binnenrotte / Hoogstraat krijgt een extra verdieping zodat er parkeerruimte komt voor 210 auto's. Op het dak van deze garage komt een tuin, hoogstwaarschijnlijk met een horecapaviljoen. De ontwikkelaar is op het moment in gesprek met een ondernemer die hierin een horecazaak wil beginnen.
Ook in het oude pand aan de Botersloot, tussen de nieuwe woontoren en de nieuwbouw langs de Librijesteeg in, gaan de bouwlui aan de slag. Het gebouw wordt gerenoveerd en verbouwd tot drieduizend vierkante meter kantoorruimte.
Bron: Rotterdams Dagblad 9 november 2005, op skyscrapercity.com
Verleende kapvergunningen Centrum
Botersloot. Op 14 september 2005 is aan de gemeente Rotterdam - Gemeentewerken Rotterdam - vergunning
verleend voor het rooien van een hemelboom en één plataan vanwege sloop en nieuwbouw van het
KPN-gebouw. Een herplantplicht wordt opgelegd voor tenminste twee bomen.
Bron: www.gw.rotterdam.nl
Stadshart van Rotterdam is rijp voor de sloop
Publicatiedatum: 8-8-2005, TON OLDE MONNIKHOF
Het stadshart van Rotterdam, opgebouwd na het bombardement van mei 1940, wordt vernieuwd. Wat stedenbouwkundig onvoldoende kwaliteit heeft, gaat tegen de vlakte. Met uitzondering misschien van de Lijnbaan, de winkelpromenade die wordt gezien als een monument van naoorlogse crisisbouw.
Het heeft meer dan vijftig jaar geduurd, maar misschien wordt Rotterdam een stad zoals andere grote steden in Nederland, waar her en der wordt gesloopt en ook weer iets nieuws verrijst.
Dit beeld van normaliteit stuit Hans Stam, algemeen directeur van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, tegen de borst. 'Het doet geen recht aan de feitelijke situatie. De schaal waarop Rotterdam in ontwikkeling is, verschilt toch van wat er in andere steden gebeurt. Kijk maar naar de Kop van Zuid, naar het gebied rond het Centraal Station, de ontwikkeling van Nesselande. En op het punt van de hoogbouw, vooral de verdichting daarvan, is Rotterdam in ons land volstrekt uniek.'
. . .
Zo is het Hofplein een verkeersplein. Een kunstenaar heeft het Schouwburgplein zo vormgegeven dat Rotterdammers het mijden als plek om te verpozen. De grootste Rotterdammer, Erasmus, staat te verkommeren op een stenen plein voor de Laurenskerk, Zadkines beeld Stad zonder Hart staat op een obscure plek. Op de Binnenrotte is twee maal per week markt. De overige dagen is het een naargeestige vlakte waar de wind vrij spel heeft op stadsvuil. Stam: 'Men zal mij niet horen zeggen dat de stad af is. Toch is de kwaliteit van leven aanzienlijk omhooggegaan. Zo blijkt de markt in toenemende mate bereid mee te investeren in verbetering van het woonklimaat, waarmee het vestigingsklimaat voor bedrijven nauw is verweven.'
Wie niet naar de grond kijkt maar naar de skyline en het waterfront, komt nu al tot de slotsom dat Rotterdam de sporen van de oorlog heeft uitgewist.
Bron: Stadshart Rotterdam
Vervolg
Statendam. Over het gebouw
Statendam 2. Over de architect
Statendam 3. Over de sloop van het KPN-gebouw
Statendam 4. Nieuwsberichten project Laurenshof 2007
Statendam 5. Over de 5 schepen Statendam
Statendam 6. De bouw
Statendam 7. Geschiedenis Binnenrotte
Statendam 7.1. Over Hoogstraat en Botersloot
|
|