website De Tempel
Arkel
Homepage

Alle plaatsen in Zuid-Holland

  Arkel Het wapen van Arkel

Geschiedenis
Arkel vormt met Giessenburg, Giessen-Oudekerk, Hoogblokland, Hoornaar, Noordeloos en Schelluinen de gemeente Giessenlanden. Arkel is een zeer oud dorp dat even buiten de historische stad Gorinchem ligt en werd, volgens opgravingen, al door de Romeinen bewoond. Bij de brug over het Merwedekanaal staat de korenmolen Jan van Arkel (1851). Het kanaal (van Vianen tot Gorinchem) is gegraven in de 19e eeuw. Het wordt omzoomd door rijen hoge populieren. Iets buiten het dorp, aan de weg naar Gorinchem, staat een bijzonder kerkgebouw uit 1855: een achthoekig bouwwerk met koepeldak en klokkentorentje.
Bron: ErTussenuit.com
Arkel is een plaatsje gelegen aan de rand van de waterrijke "Alblasserwaard" die wordt omsloten door de rivieren Merwede en Lek en de veel kleinere prachtige Linge. Kortom een gebied waar men veel met water heeft te maken. De geschiedenis van Arkel is nauw verweven met die van de nabij gelegen vestingstad Gorinchem. De heren van Arkel maakten in de middeleeuwen de dienst uit in de stad. De gemeentewapens van vele omringende gemeenten droegen en dragen de kenmerken van het wapen van de heren van Arkel, nl 2 naar boven en beneden gekantelde balken. Dit kenmerk vindt men terug in vele wapens van adellijke families tot in de zeer wijde omgeving. Hieruit blijkt dat de invloed van de Arkels in die tijd aanzienlijk was. Een bijzonder kenmerk in het gemeente wapen van Arkel is de witte zwaan. Hierover zijn vele legendes onstaan die echter nergens op berusten, de witte zwaan is nl. ingevoerd na een huwelijk met een lid van het huis van Kleef.
Arkel is wel een oud dorp. Er zijn documenten gevonden uit 983 nc waarin Arkel wordt genoemd. De oorspronkelijke locatie lag wat meer naar het zuiden in de nabijheid van de koepelkerk.

Bron: Arkels Visserskoor

Bezienswaardigheden

Jan van Arkel  Korenmolen Jan van Arkel

Gelinkt van: www.molendatabase.nl.

Complementair

 • Groene Hart wandeling tussen Gorinchem en Arkel.

  Voetveer Voetveer Arkel - Spijk

  Gelinkt van: www.voetveren.nl.


 •  
     

   

  Vorige plaats      Overzicht plaatsen      Volgende plaats
   

  advertenties