website De Tempel
Giessenburg
Homepage

Alle plaatsen in Zuid-Holland

  Giessenburg Het wapen van Giessenburg

Geschiedenis
Giessenburg behoort tot de gemeente Giessenlanden, samen met de dorpen Arkel, Giessen-Oudekerk, Hoog-Blokland, Hoornaar, Noordeloos en Schelluinen. De dorpskern ligt aan het riviertje de Giessen en is voor de liefhebber van ‘monumenten op het platteland’ een lust voor het oog.
De naam Giessenburg is afgeleid van het oude adellijke kasteel, de Giessenburght. Giessenburght is in de loop der jaren in het bezit geweest van vele families: de families Van Brederode, Van Gent, Van Wena en Van Drenckwaert. U vindt deze namen nog terug in de Giessenburgse straatnamen.
Het veenriviertje de Giessen was in de Middeleeuwen de basis voor de ontginning van het land, de boeren groeven loodrecht op de kronkelende stroom sloten om het land te ontwateren voor ontginning. Het landelijk karakter van de Alblasserwaard is hier nog goed bewaard gebleven. Het riviertje De Giessen is nu een lieflijk binnenwater. Vroeger had ze venijnige korte bochten door het land geslagen en regelmatig brak ze door de gebrekkige bedijkingen heen. Daardoor ontstonden wielen. De wiel aan de Doetseweg is ontstaan in het jaar 1553 bij een dergelijke dijkdoorbraak. Het Pinkeveer is nu een voetgangers- en fietsbrug over de Giessen. Vroeger was het een belangrijke verbinding in de route Gouda-Schoonhoven-Gorinchem. Het begon ooit als een echt veer. Mens en dier maakte er de overtocht mee. En ook de postkoets, die van Gorinchem naar Gouda reed, deed Pinkeveer aan als pleisterplaats en vervolgde de route via de Postkade. Later kwam er een tolbrug. Naast de brug stond het tolhuis. Voor de Giessenburgse voorvaderen een belangrijke plaats in het alledaagse leven. Het was dé uitgaansmogelijkheid in vroeger dagen.
In de Nederlands Hervormde Kerk is een grafkelder waarin de Heren van Giessenburg zijn begraven. Ook bezit deze kerk mooie rouwborden.
Bron: Giessenburg (ZH) op Vakantieland Nederland.

Scheepsgegevens van VOC-schip Giessenburg - 1749 op: De VOCsite.

Begraafplaatsenproject Alblasserwaard
Begraafplaats Kerkweg Begraafplaats Kerkweg
Gelinkt van: www.zerken.nl.

Beat in Giessenburg Lace.

Bezienswaardigheid

Kerk Kerk
Gelinkt van: www.vakantielandnederland.nl.

Complementair
Fotoverslag Gondelvaart 2004 Vissersdorp

Buurtvereniging 'De Vergeten Hoek', Vissersdorp (1e Prijs)

Gelinkt van: www.gondelvaart.nl.

Houtnijverij in Giessenburg Syndion

Telpost Giessenburg Hendrik Jan van Dijk

Giessenburg Online

 
   

 

Vorige plaats      Overzicht plaatsen      Volgende plaats
 

advertenties