website De Tempel
Asperen
Homepage

Alle plaatsen in Zuid-Holland

  Asperen Het wapen van Asperen

Geschiedenis

Een oud stadje, waarvan de eerste schriftelijke vermelding stamt uit het jaar 893. De middeleeuwse ommuring, de waterpoort en de kerktoren bepalen het karakteristieke beeld van de plaats. De laat gotische kerk, in Brabantse trant gebouwd, bevat een muurschildering uit 1609 die de herinnering levend houdt aan de ramp, die Asperen trof toen de Gelderse troepen in 1517 binnen vielen. Het schilderij toont Asperen in vogelvlucht met onder meer de nog steeds ten dele leesbare namen van toen gedode burgers. Op het koor van de kerk bevindt zich een grote laat gotische grafzerk van het geslacht van den Boetzelaer. Eén van de leden van deze familie heeft een belangrijk stempel gedrukt op de vaderlandse geschiedenis door als prinsgezind voorzitter van de gecommitteerde raden in 1672 aan de bevelhebbers van de ruiterij in Den Haag opdracht te geven de bewaking van de gevangenpoort op te geven, hetgeen de dood van de gebroeders De Witt tot gevolg had. Maar in de kerk is meer boeiends te zien en eigenlijk kan zij een soort museum worden genoemd, gewijd aan de geschiedenis van Asperen.
Het aardige van Asperen is ook dat het historische stratenpatroon nog bijna geheel is bewaard gebleven. In de vorige eeuw zijn in het landelijk gebied rond Asperen als onderdeel van de Hollandse Waterlinie een aantal forten aangelegd. Zoals het in 1847 gereedgekomen fort Asperen bij de sluis, het fort Diefdijk gelegen aan de spoorlijn bij de gelijknamige dijk en fort Nieuwesteeg aan de weg naar Herwijnen. De forten zijn de moeite van het bekijken zeker waard en tevens zijn het opmerkelijke landschapselementen.
Het gehele stadje is omringd met stadsmuren en –wallen. Van deze stadsmuren, welke voorzien zijn van rondelen is in de afgelopen jaren geheel gerestaureerd en in zijn oude luister hersteld. Met name vanaf de Lingezijde en bij de waterpoort een bijzonder fraai gezicht en zeker een bezoek waard.
Bron: Gemeente Lingewaal

Bezienswaardigheden

Kerktoren Asperen  Kerktoren Asperen

Gelinkt van: www.hervormdasperen.nl.

Fort Asperen
Website: Fort Asperen
Het Fort bij Asperen en de Nieuwe Hollandse Waterlinie Fort Asperen Gelinkt van: www.cultuurwijs.nl.

Complementair

 • In Asperen is een uniek museum gevestigd; het Nationaal Auto Miniatuur museum Het Minidome. Hier is een ongekende collectie miniatuur autootjes te bewonderen (Voorstraat 80). Voor de verzamelaar en de autoliefhebber een bezoek zeker waard.

  Voorstraat, Asperen Voorstraat, Asperen

  Gelinkt van: www.oud-asperen.nl.


 •  
     

   

  Vorige plaats      Overzicht plaatsen      Volgende plaats
   

  advertenties