website De Tempel
Ameide
Homepage

Alle plaatsen in Zuid-Holland

 

Geschiedenis

Ameide is een stadje aan de Lek stroomafwaarts ten opzichte van Vianen, gelegen in het noordoosten van de Alblasserwaard, nabij de grens met de Vijfheerenlanden. Het is ontstaan in de vroege Middeleeuwen, waarschijnlijk als agrarische nederzetting aan de mond van de A, een veenwatertje dat uitstroomde in de Lek. De naam veranderde van A-mond, in A-muide en weer later in Ameide. Nadat in de loop van de 12de en 13de eeuw de gehele waard ontgonnen was, kreeg Ameide al snel een handelsfunctie. Vanwege de strategische ligging en ter stimulering van de handel kreeg Ameide als enige woonkern in de gemeente Zederik al in 1277 zijn stadsrechten (handvest van Floris V). In de strijd tussen de Van Arkels en De Brederodes in 1527 verspeelden ze deze weer.
Het fraaie stadhuis op de Dam uit 1644 getuigt van een zekere welvaart die Ameide heeft gekend, ondanks de concurrentie van de grotere steden Schoonhoven en Gorkum in de nabije omgeving. Als herinnering aan de tijden toen Ameide een gegoede handelsstad was, prijken langs de Voorstraat en de Dam de fraai onderhouden Patriciėrshuizen en de winkelpanden van de neringdoenden, met midden op de Dam het Stadhuis. Dit fraai gerestaureerde pand is gebouwd door Johan Wolferd van Brederode. Een gevelsteen boven de deur aan de westkant herinnert nog aan de eerste steenlegging door Johan Hendrik van Brederode, zoon van Johan Wolferd.
Ook de Nederlands Hervormde Kerk, waarvan de bouw in 1350 begon, is na de brand in 1953 gerestaureerd en met zijn prachtige interieur het aanzien en een bezoek zeker waard. Op de tweede donderdag in oktober wordt er de traditionele paardenmarkt gehouden, die dateert uit het jaar 1657. In dat jaar schonk Hendrik van Brederode Ameide het recht tot het houden van een markt, die momenteel is uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerende familiedag waarbij het dorp vol staat met kramen van kooplieden. Enkele honderden paarden en ponies worden die dag aangevoerd voor keuring en verkoop.
Bron: Gemeente Zederik

Bezienswaardigheden

Ameide  Stadhuis Ameide
Gelinkt van: www.zederik.nl.

Complementair

Dam Ameide Dam Ameide
Gelinkt van: www.laroo.net.

 • Topografie Ameide
 •  
     

   

  Vorige plaats      Overzicht plaatsen      Volgende plaats
   

  advertenties