website De Tempel
Alphen aan den Rijn
Homepage

Alle plaatsen in Zuid-Holland

  Alphen Het wapen van Alphen aan den Rijn

Geschiedenis

Alphen aan den Rijn is ontstaan in 1918 door de samenvoeging van de gemeenten Alphen, Aarlanderveen en Oudshoorn. In 1964 werd de nieuwe gemeente weer vergroot met het dorp Zwammerdam en een deel van het grondgebied van de gelijknamige gemeente.
Alphen dankt waarschijnlijk haar ontstaan en naam aan het Romeinse castellum Albanianae. Albanianae betekent "nederzetting aan het witte water" (De Aar die aan het noordeinde van de Van Mandersloostraat in de Oude Rijn uitmondt).
Op grond van de archeologische vondsten kan geconcludeerd worden dat reeds tijdens de regering van keizer Claudius (41 - 54 na Chr.) afdelingen van het Romeinse leger te Alphen waren gestationeerd. Het castellum lag ongeveer tussen de St.Jorisstraat en de Castellumstraat. De eerste huizen stonden hier al zo'n 2000 jaar geleden. Alphen lag toen aan de noordgrens van het Romeinse rijk en was een onderdeel van de versterking langs de Rijn, de zgn. "Castella", versterkte legerplaatsen. Hiervan zijn er twee binnen de gemeentegrens gevonden, een daarvan is hierboven al genoemd en de ander is in Zwammerdam gevonden.
Tijdens de Romeinse tijd ontwikkelde zich handel en nijverheid, waardoor Alphen aan den Rijn langzaam uitgroeide tot een belangrijk handelscentrum in de regio. Germaanse aanvallen maakten daar echter een einde aan in het jaar 240 na Chr.
In de 17e eeuw opnieuw groei en bloei. Alphen aan den Rijn was toen een logische pleisterplaats en de route van postrijders en het handelsverkeer over land en water. Vanaf 1950 begon de grote groei. Huizen en bedrijven werden in grote getale gebouwd. Alphen aan den Rijn telt op dit moment ruim 27.700 woningen en heeft meer dan 70.000 inwoners.

Bron: Historische Vereniging Alphen aan den Rijn

Alphen aan den Rijn ligt bij de samenvoeging van het kleine riviertje de Aar en de Oude Rijn, die vanaf Utrecht naar Leiden stroomt. Alphen wordt aan de oostzijde begrensd door de Gouwe en het Aarkanaal, en in het westen door de Heimanswetering. Alphen wordt doorsneden door de Oude Rijn. Er zijn vijf bruggen over de Oude Rijn, waarvan er twee alleen voor voetgangers toegankelijk zijn.
Alphen aan den Rijn heeft een station aan de spoorlijn Utrecht - Leiden. Vanuit Alphen aan de Rijn kan ook per light rail (vroeger trein) naar Gouda worden gereisd. In het verleden was er ook een spoorlijn van Uithoorn, via onder andere Nieuwkoop en Ter Aar naar Alphen, maar deze is opgeheven.
Bron: Wikipedia Alphen aan den Rijn

Behalve met kerktorens werden in de twintigste eeuw de silhouetten van de dorpen voorzien van watertorens. In Alphen stonden twee torens die zorgden voor druk op het waterleidingnet. De oudste toren werd gebouwd in 1902 in de Hoorn en afgebroken in 1958. In 1911 volgde de bouw van een tweede toren aan de Prins Hendrikstraat. De afbraak van deze toren vond plaats in 1972.
Bron: Groenehart Archieven Watertorens in Alphen aan den Rijn

Bezienswaardigheden

  • Themapark voor levende geschiedenis Archeon
  • Vogelpark Avifauna
  • Schildpaddencentrum Nederland
  • De buitenplaats “Klein-Raadwijk”, gelegen aan de Hoorn in Alphen aan de Rijn, wordt ook wel Raadwijk genoemd. Klein Raadwijk Gelinkt van: home.wanadoo.nl/rkooy.
  • Korenmolen De Eendracht
  • Korenmolen “Het Fortuin”, later genaamd “de Eendragt”, te Gouwsluis (Alphen)

    Complementair
    Station Alphen Station Alphen a/d Rijn
    Gelinkt van: www.alphenaandenrijn.com.

  • Hefbrug Gouwsluis

  • Informatie over de gemeente Alphen a/d Rijn op de site Gemeentebesturen van de Staatscourant Online


  •  
       

     

    Vorige plaats      Overzicht plaatsen      Volgende plaats
     

    advertenties