website De Tempel
Alblasserdam
Homepage

Alle plaatsen in Zuid-Holland

  Alblasserdam Het wapen van Alblasserdam

Geschiedenis

De geschiedenis van Alblasserdam gaat ruim 700 jaar terug. De naam wordt voor het eerst genoemd in een kroniek van Melis Stoke uit 1299. Het is een typisch dijkdorp: de oorspronkelijke bewoners van het gebied vestigden zich namelijk langs de rivier. Omstreeks 1300 werd in de monding van de Alblas een dam aangelegd. Toch is een ligging aan het water niet altijd gunstig. In de jaren tussen 1350 en 1821 liep de Alblasserwaard 32 keer onder water. Ook de laatste watersnoodramp van februari 1953 trof een gedeelte van Alblasserdam.
Wanneer in de Alblasserwaard de heren hun dijkplichten niet nakwamen, nam het gemene land van de Alblasserwaard de goederen van die heren over en zorgde zelf voor het dijkonderhoud. Zo namen ze op 7 augustus 1421 de goederen van het geslacht Giessen nl. Molenaarsgraaf, Alblas, Alblasserdam, Kinderdijk, enz. van de graaf over, omdat die van Giessen de spade op de dijk gestoken hadden en hun land voor de dijk hadden laten liggen.
Tot in de 19de eeuw was het een uitgesproken agrarisch dorp, daarna als gevolg van de vestiging van scheepswerven en andere fabrieken langs de Noord is het sterk van karakter veranderd en landinwaarts uitgebreid. Het dorpscentrum, bij de van een sluis voorziene dam, werd op 11 mei 1940 door een bombardement verwoest.

Bezienswaardigheden
Alblasserdam is een toeristische trekker van formaat door het molencomplex Kinderdijk. Dankzij deze molens wist Alblasserdam ondanks de vele overstromingen het hoofd boven water te houden. Zij pompten het overtollige water omhoog om het vervolgens via sluizen op de rivier te pompen (nu is dat werk allang overgenomen door met motoren aangedreven gemalen). De 19 molens geven een fraai aanzicht. In de maanden juli en augustus draaien de molens de hele zaterdag. In de tweede volle week van september zijn de molens s’avonds feestelijk verlicht.

 • Molen “De Blokker” in Alblasserdam
  Restauratie overzicht

  Gelinkt van: websitemaker.kennisnet.nl/millcats-molenwereld/index.htm.

  Complementair

 • Weerstation Alblasserdam
 • Alblasserdam Online

 • Informatie over de gemeente Alblasserdam op de site Gemeentebesturen van de Staatscourant Online
 •  
     

   

  Vorige plaats      Overzicht plaatsen      Volgende plaats
   

  advertenties