website De Tempel
Aarlanderveen
Homepage

Alle plaatsen in Zuid-Holland



  Aarlanderveen Het wapen van Aarlanderveen.

Een briefomslag van Aarlanderveen briefomslag Aarlanderveen
met Departementstempel 119 LA HAYE
naar Aarlanderveen 1812. Aan Monsieur Le Maire de Aarlanderveen.

Geschiedenis

Aarlanderveen bestaat niet meer als een zelfstandig dorp, maar is sinds 1918 opgenomen in de gemeente Alphen aan den Rijn, tezamen met Oudshoorn en Alphen. Het dorp Aarlanderveen bestond uit twee delen. Het ene deel, het eigenlijke dorp, was midden in de polder gelegen en het tweede deel lag aan de rechteroever van de Oude Rijn, aan de zogenaamde Lage Zijde, tegenover het dorp Alphen wat aan de linkeroever van de Oude Rijn lag, de zogenaamde Hoge Zijde.
Het dorp werd in het westen begrensd door de Kromme Aar, een riviertje wat in de Oude Rijn uitliep en wat de grens vormde met het dorp Oudshoorn. In het noordwesten vormde de "hooftvaert" de scheiding met het dorp Ter Aar. In het oosten was de Ziende de limiet. In het noorden maakte de oostkade de grens uit met de polders die tot het dorp Nieuwkoop behoorden. Ten zuiden stroomde traag, en soms vlug, de Oude Rijn in de richting van Katwijk aan Zee, waar hij door een sluis in de Noordzee uitmondde.
Auteur: Hans Kroon. Bron: www.alphen.com De geschiedenis van Aarlanderveen

Bezienswaardigheden

  • Korenmolen De Morgenster

  • Molenviergang
    Aarlanderveen
    Gelinkt van: home.hetnet.nl/~vooruitgang/molenviergang.html.

    De Molenviergang van Aarlanderveen is de enige nog werkende molenviergang ter wereld.
    De vier molens bemalen de 'Drooggemaakte Polder aan de Westzijde van Aarlanderveen', de officiële naam van de polder. Trapsgewijze voeren de vier molens het laaggelegen overtollige polderwater op naar de Oude Rijn. De laatste molen van de viergang, die bovenmolen wordt genoemd, staat zo'n honderd meter van de Oude Rijn, halverwege Alphen aan den Rijn en Zwammerdam.
    In De Volkskrant van 24 juli 2006 wordt in een groot artikel aandacht besteed aan de molenviergang, omdat ze tot zeker 2014 verantwoordelijk blijft voor het waterbeheer in de polder.
    Jan Stoop voorzitter van de Stichting Molenviergang Aarlanderveen vindt dat de molens echt Hollands cultuurgoed zijn, staat in het artikel. Hij zegt er onder meer over: 'Een werkend monument, uniek in de wereld.'

    Meer over dit culturele erfgoed op:

  • Molenviergang Aarlanderveen (1785-1990) op www. groenthartarchieven.nl.
  • Prachtige foto's van www.studiokoning.nl.
  • Enige molenviergang ter wereld behouden
    vr 8 jul 2005, 09:00
    ALPHEN AAN DEN RIJN - De enige nog echt werkende molenviergang ter wereld in Aarlanderveen kan de komende tien jaar in werking blijven. De gemeente Alphen aan den Rijn heeft toegezegd maximaal 175.000 euro te zullen betalen, terwijl het Hoogheemraadschap Rijnland de molenaars betaalt. Jonge molenaars staan klaar om de waterbemaling over te nemen van de oude generatie.
    Lees verder: > > > > > De Telegraaf

  •  
       

     

    Vorige plaats      Overzicht plaatsen      Volgende plaats
     

    advertenties