website De Tempel
Groot Ammers

Homepage

Alle plaatsen in Zuid-Holland

  Groot Ammers Het wapen van Groot Ammers

Geschiedenis
Herintroductieprogramma
In 1969 startte Vogelbescherming Nederland, naar Zwitsers voorbeeld, met het project 'Herintroductie van de ooievaar in Nederland'. In dat jaar werd in het Liesvelt in Groot-Ammers gestart met een speciaal fokprogramma met 28 ooievaars uit diverse landen. Deze projectooievaars vertoonden geen serieus trekgedrag, maar de tweede generatie trok wel weg, vooral naar Frankrijk en Spanje.
Meer hierover op: www.vogelbescherming.nl

A. Hol
1-10-1929 is het allemaal begonnen. Anton Hol was in dienst bij de firma Ceton, gevestigd in Groot Ammers.
Deze meneer Jan Ceton kwam vrij plotseling te overlijden. Zijn vrouw heeft het bedrijf toen nog even voortgezet maar het daarna al snel overgedaan aan Anton Hol. Anton Hol op zijn bedrijfsfiets Anton Hol op zijn "bedrijfsfiets"
Lees meer hierover op: www.holbv.nl/bedrijfsinfo_geschiedenis.html

Achterlandse Molen
De Achterlandse Molen is een wipwatermolen met een scheprad en dateert uit 1596. Samen met de Achtkante Molen, de Graaflandse Molen en de Gelkenesmolen bemaalde hij de polder Liesveld. In de jaren 1960 werden de drie laatstgenoemde molens een voor een buiten werking gesteld. Hun werkzaamheden werden overgenomen door een gemaal. Pas in 1969 trof ook de Achterlandse Molen dit lot, toen naast de molen een elektrisch vijzelgemaal werd geplaatst. In datzelfde jaar ontfermde de Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden (SIMAV) zich over de molen en is sindsdien eigenaar.
De Achterlandse Molen was tevens seinmolen van het waterschap De Overwaard. Door de wieken in een bepaalde stand te zetten, gaf de seinmolenaar informatie over het waterpeil door aan andere molenaars. Hij kon zo aangeven dat er met malen moest worden begonnen of gestopt. Thans laat een vrijwillig molenaar, die de molen bewoont, de wieken van de Achterlandse Molen nog regelmatig rondgaan.

Achterlandse Molen
Bron: www.molens.nl

Bezienswaardigheden

Groot-Ammers vormt met de plaatsen Langerak, Nieuwpoort en Streefkerk de gemeente Liesveld. De naam Groot-Ammers is afgeleid van Ammers dat water betekent. Ammers was vroeger een moerasriviertje. Groot is er voorgevoegd ter onderscheiding van Klein Ammers (Ammerstol) dat aan de overkant van de rivier de Lek ligt. Langs de Ammerse Boezem staan vier monumentale molens. Verder ziet u in het dorp kleine dijkwoningen en een oud kaaspakhuis.
Groot-Ammers ligt aan de bewegwijzerde Ooievaarsroute, een fietsroute door het oostelijk deel van de Alblasserwaard en langs de rivier de Lek. Groot-Ammers is vooral bekend door het Streekcentrum Ooievaarsdorp Het Liesvelt, waar een gedeelte van de vogels vrij rondvliegt, broedt en hun jongen groot brengt. Vanaf dit punt kunnen wandelaars het Ooievaarspad lopen.
Bron: www.ertussenuit.com/plaatsen/5378.htm

Waar ligt Groot Ammers?
Groot-Ammers is een dorp ongeveer drie kilometer ten zuidwesten van Schoonhoven in de gemeente Liesveld, aan de Lek. Groot Ammers ligt in de Alblasserwaardse polder.

Groot Ammers op de Michelinkaart


 
   

 

Vorige Vorige plaats      Overzicht plaatsen      Volgende plaats Volgende
Index    
 

advertenties