website De Tempel
Gouderak
Homepage

Alle plaatsen in Zuid-Holland

  Gouderak Het wapen van Gouderak

Geschiedenis
Gouderak vormt, sinds 1 januari 1985, samen met Ouderkerk aan de IJssel, Lageweg, IJssellaan en Oudeland, de gemeente Ouderkerk.
In 1274 vindt de eerste vermelding van Gouderak plaats.
Dan is nog sprake van Golderak. Een rak is een recht stuk rivier, tussen twee bochten.
Aan de Kattendijk 183 staat een Oudhollandse boerderij uit 1648 en aan de Kerkstraat 3 de NH-Kerk uit 1658. Deze kerk werd in 1938 voorzien van een koperen dak. De toren is 32 meter hoog.
Gouderak kreeg begin jaren tachtig internationale bekendheid door een van de grootste gifzaken uit de Nederlandse geschiedenis. Eind jaren vijftig had Shell hier grote hoeveelheden industrieel afval gestort. Op deze plek werd later een woonwijk gebouwd: de Zellingwijk. Deze is inmiddels weer afgebroken.
Liefhebbers van de geschiedenis verwijs ik graag naar de website van de historisch vereniging van Gouderak, Golderake.
Bron: De Krimpenerwaard: de gemeente Ouderkerk.

Historische vereniging “Golderake”
De vereniging is opgericht op donderdag 20 april 1995 in de IJsselzaal van het Dorpshuis te Gouderak.

voormalig gemeentehuis voormalig gemeentehuis
Gelinkt van: www.golderake.nl.

Bezienswaardigheid
Oud Gereformeerde Kerk.
In de kerk stond tot 1993 een orgel van Orgelbouw Groenewegen uit Wijnandsrade. Het zou vervangen worden door een, oorspronkelijk voor de Ned.Herv.Kerk van Noorden, in 1872 gebouwd instrument van Hermanus Knipscheer, ware het niet dat dit orgel in 1995 in en met de werkplaats van Van Eeken door brand verloren ging. In 1984 had Siep Haarsma uit Drachten het orgel gekocht van de Gereformeerde Kerk in Reitsum. Het instrument is in 1899 gebouwd door Bakker & Timmenga en stond in Drachten opgeslagen. Orgelmaker René Nijssen nam de restauratie ter hand en in 1999 werd het 100-jarige orgel weer in gebruik genomen.
Bron: http://home.planet.nl/~hoevelin/gouderakog.htm.

Kerk Gouderak Kerk Gouderak

Complementair
Waar ligt Gouderak?

Buiten alle doorgaande routes, maar slechts op een steenworp afstand van de Randstad ligt Gouderak. Ons rustige dorp met ruim 2.000 inwoners ligt aan de dijk tussen Gouda en Krimpen aan den IJssel, met aan de ene kant de Hollandse IJssel en aan de andere kant het prachtige groen van de Krimpenerwaard.
Een van de vele verenigingen van het dorp is de Voetbal Vereniging Gouderak. Onze accommodatie, bestaande uit een prachtig voetbalveld, een ruim trainingsveld en een gezellige kantine, ligt drie kilometer buiten het dorp in de richting van Ouderkerk aan den IJssel, vlakbij de buurtschap Lageweg. De VV Gouderak heeft een bloeiende jeugdafdeling, een standvastig dameselftal en een gezonde seniorenafdeling.
VOETBAL VERENIGING GOUDERAK.

Gouderak op de Michelinkaart

 • Vrijwillige Brandweer
  Vrijwillige Brandweer
  Gelinkt van: home.planet.nl/~gent0115/..

 • Veer Moordrecht-Gouderak

  Veer Moordrecht-Gouderak
  Gelinkt van: home.planet.nl/~gent0115/.

 • In a polder south of Gouderak.

  Polder bij Gouderak
  Gelinkt van: donwiss.com.

 • Weblog Mijn Gouderak
  Gouderak, een klein plaatsje aan de IJssel. Rustig gelegen achter de dijk die de IJssel tegenhoud. Gouderak is ingelijfd in de Gemeente Ouderkerk. Toen enkele jaren geleden zijn gemeenten samen gevoegd dat vond men nodig in Den Haag, maar wat men niet heeft kunnen bedenken dat nu gemeenten onoverzichtelijker zijn geworden en daardoor meer cultuur verloren is gegaan. Immers jijzelf vind bepaalde dingen belangrijk in je woon plaats, maar weer anderen uit andere gemeenten denken daar niet zo over of vinden dat soms heer erg onbelangrijk.

 •  
     

   

  Vorige plaats      Overzicht plaatsen      Volgende plaats
   

  advertenties