Delfgauw  Delft Het wapen van van der Kooij
Het familiewapen van der Kooij geeft eenden te zien die zeker afgeleid zijn van de oude eendekooi uit Delfgauw. Bron: home.hetnet.nl/~ooms51/

Geschiedenis
De oudst gevonden resten van bewoning in Delfgauw zijn een boerderij uit de 11e eeuw, die op de plek van het huidige bedrijventerrein Ruyven stond. In de 14e eeuw werd er voor het eerst melding gemaakt van Delfgauw in officiŽle documenten. Het dorp is bovenop een zandrug gebouwd aan de Pijnackerse Vaart, die dankbaar werd gebruikt voor het vervoer van de agrarische producten van het dorp. Tot voor kort was Delfgauw een besloten tuinbouwdorp met 600 inwoners, behorend bij de gemeente Pijnacker-Nootdorp . Als Vinexlocatie is het kleine dorp de afgelopen jaren uitgebreid met de nieuwbouwwijk Emerald die meer inwoners telt dan het oorspronkelijke Delfgauw.
Bron: Go Delft.

Krekengebied Noordpolder Delfgauw
Ligt ten zuiden van de Delftse Hout, in Delfgauw (gemeente Pijnacker-Nootdorp). In het begin van onze jaartelling was dit een ontoegankelijk moeras in de delta van Rijn en Maas. Het veengebied werd ontgonnen en er ontstonden polders. Er was veeteelt, akkerbouw en turf. Waar turf werd gewonnen ontstond een landschap met veel water (het huidige krekengebied). Het Bieslandse Bos (waar het Krekengebied deel van uitmaakt) werd aangelegd in de tweede helft van de tachtiger jaren naar aanleiding van de nota Randstadgroenstructuur. Er ontstond zo een groot rustgebied dat in zomer en winter veel vogels aantrekt. Er is hier een krekenwandeling van ca. 2 km lang en die toont u fluitekruid, hondsdraf, vlier, de grutto, kievit, scholekster, tureluur, lepelaar, smienten, de grote egelskop en grazers. Start naast camping Uijlenburg aan de Noordeindseweg 70 in Delfgauw. Voor diverse publieksexcursies kan contact worden opgenomen met de IVN afdeling Delft en omstreken. Zie ook: www.ivn.nl.

Bron: Kustgids.

Bezienswaardigheid

Vogelzang Boerderij "Vogelzang"
Gelinkt van: home.tiscali.nl/~jkooy.

Complementair

Park Kopermakerstraat / Pondstraat Park
Gelinkt van: www.oudelaen.nl.

Ruyven. Hoezo, gewoon een weiland? Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging

Bieslanddagen lokken stedeling naar het platteland: Vrienden van Biesland

 
   

 

Vorige plaats      Overzicht plaatsen      Volgende plaats
 


advertenties