Battenoord

   

Geschiedenis
De opwassen van Overflakkee, dat overigens zijn naam ontleent aan een deel van het Haringvliet dat vroeger het Vlake of het Vlackee werd genoemd, bestonden in 1480 uit twee eilanden van ongelijke grootte. Het kleine, westelijke eiland werd gevormd door Dirksland (1415) en Melissant (1480). Het grote oostelijke eiland bestond uit het Oudeland van Oude Tonge (1420) met de aandijkingen het Zuiderland (1447), Battenoord (1455) en het Noordland (1461), wat later Nieuwe Tonge ging heten. In 1465 werd dit eiland meer dan verdubbeld in grootte door de bedijking van Sommelsdijk, Middelharnis en Duivenwaard door één ringdijk, die aan het Noordland mocht worden aangesloten. De Oude Plaat sloot vervolgens de zeearm tussen Sommelsdijk en Dirksland, de Boerenvliet of de Boomvliet geheten, af. Hierdoor ontstond Zuidvoorne, een groot eiland, waarop zich omvangrijke dorpen konden ontwikkelen.
Bron: Westvoorne tot 1550

De Ramp
Om 3.00 uur 's nacht op 1 februari 1953 werd Zuidwest-Nederland opgeschrikt door een vreselijke watersnoodramp. Er zijn geen beelden van. De eerste foto's en filmbeelden zijn gemaakt op maandag 2 februari, toen de storm inmiddels was gaan liggen. Kees Slager heeft in zijn boek De ramp (Amsterdam, 2003) een reconstructie gemaakt van de dag ervoor en de twee dagen erna.
Om half een 's nachts heeft polderopzichter Kees Luchtenburg te Battenoord dijkgraaf Ewoud van den Doel al gewekt. Samen hebben ze door de hagel- en sneeuwbuiten heen de sluizen tussen de polders Battenoord en Klinkerland gesloten. In de loop van de nacht worden veel bewoners van dit tweehonderd inwoners tellende buurtschap aan de Grevelingen gewekt. Zij verzamelden zich in het polderhuis aan de zeedijk, waar Luchtenburg woonde. De burgemeester van Nieuwe Tonge, Chris van Hofwegen, is inmiddels door Luchtenburg opgebeld met de oproep om naar Battenoord te komen. De burgemeester vond het verstandiger, dat de mensen naar Nieuwe Tonge geëvacueerd werden, omdat dat landinwaarts veilig leek te liggen. Daarom heeft hij autobezitters vanuit Nieuwe Tonge naar Battenoord laten komen. Voordat de eerste auto's aankomen, valt om vier uur al een gat in de zeedijk bij Battenoord. Sara van den Doel en haar drie thuiswonende kinderen stapten in de eerste auto. Arendje werd tussen zoon Kommer en de schilder in naar de auto benedenop de binnendijk gebracht. Zij bereikten veilig Nieuwe Tonge.
Kort daarop vielen nieuwe gaten in de zeedijk. Massa's zeewater vernielden de binnendijken, waarop de weg naar Nieuwe Tonge loopt. Op dat moment reden enkele auto's met evacués over de dijk. Vanaf Battenoord zagen ze dat de koplampen vande auto's niet meer bewegen. Vijftig van de tweehonderd inwoners van Battenoord kwamen om tijdens de ramp. Achteraf zei men: Waren we maar op de hoge zeedijk gebleven. Dan hadden we het allemaal overleefd.

Bron: Stamboom Doevos

Dijk
Dijk bij Battenoord
Gelinkt van: www.onwijsnat53.nl.


 
   

 

Vorige plaats      Overzicht plaatsen      Volgende plaats
 


advertenties