Barendrecht

    Barendrecht Het wapen van Barendrecht

Geschiedenis
Barendrecht heeft een rijke historie die ver terug in de tijd begint. Zo zijn er bij archeologisch onderzoek in de Barendrechtse VINEX-locatie Carnisselande zeer bijzondere en zeldzame bewoningssporen aangetroffen uit omstreeks 4000 voor Christus. De archeologische resten die zich op de vindplaats nog in de grond bevinden, zijn afkomstig van de allereerste boeren nederzettingen in West- Nederland. De bewoningssporen worden toegeschreven aan de prehistorische Swifterbandcultuur. De mensen uit deze tijd waren jagers, vissers en verzamelaars, maar eveneens waren zij de eersten in West Nederland die ook vee hielden en graan verbouwden.

De drie ambachten
Een ambacht was vroeger een rechtsgebied dat in handen was van een heer. Het gebied van Barendrecht bestond vr de 13e eeuw uit drie ambachten: Oost-Barendrecht, West-Barendrecht en Carnisse. De ambachten oost- en west werden gescheiden door de lijn, die samenvalt met de huidige 1e, 2e en 3e Barendrechtseweg. West-Barendrecht en Carnisse werden gescheiden door de Carnisseweg. In de Franse tijd, omstreeks 1800, werden de ambachten stukje bij beetje opgeheven en samengevoegd tot "la commune de Barendrecht". Rond eind 1904 is de gemeentenaam Barendrecht in gebruik genomen, zonder dat daar overigens een officieel besluit van bekend is.

Het dorpje Carnisse
Op de plaats waar nu de VINEX-locatie Carnisselande ligt, lag vroeger, omstreeks 1100, een klein dorpje genaamd 'Carnisse'. Hieraan heeft de Vinex-locatie Carnisselande haar naam te danken. Carnisse is een boerendorp geweest, zoals er zoveel lagen in Holland; een stenen kerkje en een verzameling houten boerderijen langs een dijk. In 1373 maakte een grote overstroming een einde aan Carnisse en aan de gehele Riederwaard.

Inpoldering
In 1484 besloot men dit Binnenland van Barendrecht opnieuw in te polderen. Dit is nu het gebied ten noorden van de Voordijk, de Middenbaan en de Dorpsstraat. Het gebied ten zuiden van die lijn, de polder Buitenland, werd in 1555 van een dijk voorzien. De Zuidpolder, ten zuiden van de Middeldijk, werd in 1649 drooggelegd.

Het gemeentehuis
In de tijd dat de eerste burgemeester (H. Swank) het dorp bestuurde, werd in 1884 het eerste gemeentehuis in gebruik genomen. Dit gemeentehuis was gevestigd aan de Dorpsstraat 137. In 1898 werd het gemeentehuis herbouwd. Een jaar hiervoor werd het burgemeesterschap overgenomen door E. van der Gijp Barendregt.

Bron: Gemeente Barendrecht

Bezienswaardigheden

Singel 29
Carnisser Landen voetgangersbrug

Gelinkt van: www.pwpeics.se/nether_a-b.htm, Per Whlins Home Page.

Watertoren
Te midden van prachtige historische gebouwen staat een gemeentelijke trouwzaal, in de watertoren om precies te zijn. Watertoren Gelinkt van: www.trouweninderegio.nl.

Complementair

 • Thorbeckestraat in het Digitaal Museum van de Volkhuisvesting.

 • Informatie over de gemeente Barendrecht op de site Gemeentebesturen van de Staatscourant Online


 •  
     

   

  Vorige plaats      Overzicht plaatsen      Volgende plaats
   


  advertenties