website De Tempel
Abbenbroek
Homepage

Alle plaatsen in Zuid-Holland

  Abbenbroek Het wapen van Abbenbroek

Geschiedenis

Omstreeks 1200 was Abbenbroek een van de eerste dorpen van de regio. Het is ontwikkeld rondom een haven aan de Bernisse. Abbenbroek heeft ruim 1350 inwoners, met een totaal aantal woningen van +/- 523. Het valt sinds 1980 onder de gemeente Bernisse dat 6858 hectare groot is.
In het centrum van het dorp Abbenbroek ligt het grachtje De Ring. In het grachtje staat nog een ouderwetse muziektent. Rondom het water staan woonhuizen met 17de eeuwse gevels. Abbenbroek ligt aan de Bernisse, wat de grens vormt tussen Voorne en Putten. Het omringende landschap met rietkragen, fruitbomen en elzenbosjes is heel fraai. Langs de oevers van de Bernisse liggen recreatiegebieden.
Bron: www.regio0181.nl Abbenbroek

Abbenbroek, O.L. Vrouw van Zeven Smarten

De verering van O.L. Vrouw van Zeven Smarten is hoogstwaarschijnlijk ontstaan als variant op de verering van de zogenoemde Mater Dolorosa, Moeder van Smarten. In Nederland is deze devotie met name eind 15e, begin 16e eeuw populair geweest.
Tussen 1483 en 1492 liet deken Jan van Coudenberghe van Abbenbroek een schilderij van O.L. Vrouw van Zeven Smarten in de parochiekerk plaatsen en in 1492 richtte hij een broederschap ter ere van deze nieuwe Mariadevotie op. Abbenbroek groeide vervolgens uit tot een bedevaartplaats; de broederschap verkreeg internationale bekendheid en aanhang. Vanaf die tijd werden jaarlijks ommegangen ter ere van Maria van Zeven Smarten te Abbenbroek gehouden.
In 1574 hield de eerste dominee in de kerk zijn intrededienst, wat het einde van de publieke en kerkelijke devotie tot O.L. Vrouw van Zeven Smarten betekende.
Meer hierover is te lezen bij Het Meertensinstituut Bedevaartplaatsen in Nederland

Bezienswaardigheden
Korenmolen De Hoop Abbenbroek De Hoop Abbenbroek

Gelinkt van: websitemaker.kennisnet.nl/millcats-molenwereld/index.htm.


 
   

 

Vorige plaats      Overzicht plaatsen      Volgende plaats
 

advertenties