website De Tempel
Galileo

Homepage   GALILEO European Satellite Navigation System

GALILEO


Septentrio introduceert industriële GNSS-ontvanger
19 mei 2006 - De Leuvense gps-specialist Septentrio introduceert de Asterx1, een compacte GNSS (Global Navigation Satellite System)-ontvanger voor industriële en professionele toepassingen.
Naast gps-mogelijkheden kan de Asterx1 ook gebruikmaken van het Europese Galileo L1-signaal. De ontvanger moet tegen het einde van de zomer op de markt verschijnen.
De Asterx1 is de eerste in een nieuwe familie van GNSS-ontvangerbordjes. Het gaat om een OEM-kaartje met de grootte van een creditcard, dat weinig stroom verbruikt en zelfs in moeilijke omgevingen een zeer precieze positionering mogelijk maakt. De AsteRx1 is zowel compatibel met het signaal van de in december 2005 gelanceerde Giove-A-testsatelliet als het operationele Galileo-signaal.
Europa en de Verenigde Staten zijn overeengekomen om het gezamenlijke L1-signaal te gebruiken voor het Galileo- en gps-netwerk. Het zal als eerste op de Galileo-satellieten aanwezig zijn en zal ook in de volgende generatie gps-satellieten worden geïntroduceerd. Dit vereenvoudigt de compatibiliteit van gps- en Galileo-ontvangers. ‘Wij bieden nu in onze producten een competitieve gps-performance met naadloze overgangsmogelijkheden naar het Galileo-gebruik van morgen’, zegt Septentrio-directeur Peter Grognard. ‘Onze klanten hebben daardoor meer zekerheid en bekomen een snellere time-to-market voor een lagere kostprijs.’
Bron: Bits&Chips - Koen Vervloesem


Naam Galileo mag
Europa mag zijn eigen satellietsysteem Galileo blijven noemen. Dat heeft het Europese Hof van Justitie in Luxemburg woensdag besloten in een beroep dat was aangespannen door een softwarebedrijf met dezelfde naam. Volgens het Hof is de opzet van EU-satellieten voor wereldwijde positiebepaling geen bedreiging voor de marktpositie van het bedrijf.
In 1999 kwam de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, al met het eigen satellietprogramma, waarvoor de naam werd gekozen van de Italiaanse natuurkundige en wijsgeer Galileo Galileï. Voor de exploitatie daarvan werd ook een onderneming onder de naam Galileo opgezet. Dat was tegen het zere been van de al langer bestaande aanbieder van software voor reisbureaus en autoverhuurders Galileo International Technology LLC, die een klacht indiende. (anp)
Bron: Automatiserings Gids, donderdag 11 mei 2006, Den Haag, 07:47 uur.


LogicaCMG ontwikkelt veiligheidscomponenten voor Galileo
LogicaCMG heeft drie belangrijke contracten met een waarde van meer dan 20 miljoen Euro voor het Europese Galileo-programma gewonnen.
Galileo wordt Europa's eigen wereldwijde civiele satellietnavigatiesysteem en biedt een zeer accurate en gegarandeerde locatiebepaling. Het systeem wordt uitwisselbaar met de beide andere wereldwijde satellietnavigatiesystemen, het Amerikaanse Global Positioning System (GPS) en het Russische GLONASS. De drie contracten hebben betrekking op de ontwikkeling van voorzieningen voor het beheer van de meest veiligheidsgevoelige componenten van het programma: de Public Regulated Service Key Management Facility (PKMF), de Mission Key Management Facility (MKMF) en de Ground Control Segment Key Management Facility (GCS-KMF). Deze componenten, die op basis van uiterst strenge veiligheidsspecificaties ontwikkeld zijn, gaan ervoor zorgen dat geautoriseerde gebruikers gegarandeerd continu en accuraat van gegevens worden voorzien. Ze genereren, verdelen en beheren een aantal cryptografische sleutels die door een reeks van beveiligingsmodules binnen Galileo zowel op de grond als aan boord van de satellieten gebruikt gaan worden. Sylvain Loddo, Manager Ground Segment and Operations van Galileo Systems bij ESA: "LogicaCMG heeft tijdens eerdere opdrachten voor Galileo al bewezen goed te weten welke voorzieningen nodig zijn om het 30 satellieten omvattende Galileo-systeem te kunnen beheren. Als er een oplossing moet worden gevonden voor de vele technische uitdagingen pakt LogicaCMG de zaken innovatief en pragmatisch aan. Bovendien zijn ze voor de voorloper van Galileo, EGNOS, een betrouwbare leverancier gebleken." Cock Overbeek, adjunct-directeur Space and International Defence bij LogicaCMG Nederland: "Gegeven het belang van beveiliging in de wereld van nu zijn deze drie opdrachten essentieel voor het succes van Galileo. LogicaCMG levert systemen voor de meeste grote banken ter wereld en ook voor de Ministeries van Defensie in het Verenigd Koninkrijk en Nederland en dat levert een schat aan ervaring op waarmee we alle technische uitdagingen met succes aankunnen. We werken al meer dan 35 jaar met ESA samen. Zo hebben we ondermeer de hele software voor de Huygens sonde geleverd die in januari 2005 is geland op Titan, de grootste maan van Saturnus." Het kernteam voor deze opdrachten bestaat uit specialisten van LogicaCMG uit het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Duitsland. Overeenkomstig de inkoopprocedures van Galileo Industries en ESA zal LogicaCMG nu starten met het selecteren van onderaannemers uit heel Europa die de talrijke componenten moeten gaan leveren die benodigd zijn om deze complexe voorzieningen te kunnen ontwikkelen.
Bron: www.computerpartner.nl, 8 mei 2006, 10:03 uur.


LogicaCMG werkt mee aan Europees navigatiesysteem Galileo
AMSTERDAM (Dow Jones) De Britse-Nederlandse automatiseerder LogicaCMG heeft drie ontwikkelingsopdrachten gekregen voor het Europese programma van Galileo. De opdrachten vertegenwoordigen tezamen een waarde van meer dan EUR20 miljoen.
Galileo is het satelliet navigatiesysteem dat ondersteund wordt door het Europese luchtvaartagentschap European Space Agency (ESA) en de Europese Unie. Het systeem van Galileo is uitwisselbaar met het Amerikaanse Global Positioning System (GPS) en het Russische GLONASS.
Door Mathijs Schiffers; Dow Jones Nieuwsdienst, 8 mei 2006 8:52 uur.


Eerste Galileosatelliet de ruimte in
BAJKONOER - Vanaf de Russische raketbasis Bajkonoer is woensdagmorgen de eerste Galileosatelliet van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA gelanceerd. Een Sojoezraket brengt de Giove-A de ruimte in. Het is de eerste van dertig satellieten van het navigatienetwerk Galileo.
De lancering verliep exact volgens planning om 06.19 uur Nederlandse tijd. Aan het einde van de ochtend meldden ruimtevaartautoriteiten in Moskou dat de 600 kilo zware satelliet in zijn middelhoge baan, op ruim 23.000 kilometer boven het oppervlak, is gearriveerd. Een sneeuwstorm, enige uren voor de lancering, verhinderde de lancering op de steppe in Kazachstan niet.
Met Galileo moet Europa in 2010 over een navigatie- en communicatiesysteem beschikken dat nauwkeuriger is dan het Amerikaanse GPS. Het is een gezamenlijk initiatief van ESA en de Europese Unie. De zonnepanelen van de satelliet zijn vervaardigd door het bedrijf Dutch Space uit Leiden.
Belangstelling
Het prestigeproject wil profiteren van de groeiende markt voor navigatie. Zo zou het systeem kunnen worden gebruikt voor het regelen van verkeer op de weg, in de lucht en op het water. Ook tolpoortjes moeten met Galileo worden gecontroleerd. Buiten Europa is er voor Galileo belangstelling in landen als China, Israel en de Oekraine. Tweederde van de kosten van het project, ongeveer 3,8 miljard euro, moet volgens de EU worden opgebracht door het bedrijfsleven.
Giove-A moet aantonen dat de gekozen technieken in de praktijk goed functioneren. Giove staat voor Galileo In Orbit Validation Element, maar is ook de Italiaanse naam voor Jupiter. De astronoom Galileo Galilei ontdekte begin zeventiende eeuw de vier grote manen van Jupiter. Die ontdekking betekende een doorbraak in de zeevaartnavigatie.
Bron: www.nu.nl, 28 december 2005 12:16


Eerste Galileo satelliet heet Giove-A
Door: Rob Melchers
14-11-2005 - In augustus 2004 schreven we over het 'Tormes' systeem, dat in samenwerking met het navigatiesysteem Galileo op een meter nauwkeurige navigatie mogelijk gaat maken, een systeem waar ook blinden en slechtzienden hun voordeel mee kunnen doen. Het lijkt er op, dat het Galileo project op schema ligt.
Huidige stand van zaken
De in-de-ruimte testfase van het Galileo project begint in december van dit jaar met de lancering van 'Giove-A', een satelliet met de taak om de voor het project aangewezen frequenties op te eisen en te testen. Giove is Italiaans voor Jupiter, en wetenschapper Galileo Galilei gebruikte de vier manen van Jupiter om een eenvoudig soort navigatiesysteem te ontwikkelen. Hij realiseerde zich, dat de vier manen met hun snelle omloop een soort klok vormden, die op elk moment en op elke plaats op aarde te zien waren.
Bron: www.challenge-media.com


GPS-concurrent Galileo nog zonder operator
Project ondervindt geen vertraging

Het Europese plaatsbepalingssysteem Galileo, dat tegen 2008 operationeel moet zijn, heeft nog geen operator gevonden. Een bieding tussen twee gegadigden liep op niets uit. Het nieuwe alternatief voor GPS loopt hierdoor nog geen vertraging op.
Op dinsdag zou naar verwachting het miljardenproject definitief worden aanbesteed, maar offertes van firma's iNavSat en Eurely verschilden te weinig om een winnaar te kunnen aanwijzen. De twee bedrijven zullen verder overleggen met Galileo Joint Undertaking (GJU), dat het Galileo-project begeleidt.
De concurrent voor het Amerikaanse Global Positioning System en het Russische Glonass wordt door de Europese Unie en de European Space Agency (ESA) ontwikkeld en moet straks uit minstens 30 satellieten bestaan. De eerste proefsatellieten zullen naar verwachting eind dit jaar worden gelanceerd, bericht BBC News.
In 2006 moet minstens één satelliet de lucht in om bepaalde frequenties te kunnen claimen. Die deadline zal, zoals de zaken er nu voor staan, gehaald worden.
Hoewel de Amerikanen in eerste instantie weinig enthousiast waren over de Europese plannen, zal Galileo compatibel zijn met het Amerikaanse GPS. GPS is met opzet minder accuraat gemaakt - het grootste detail is voorbehouden aan het Amerikaanse leger. Galileo zal zeer gedetailleerde plaatsbepaling leveren aan iedereen, ongeacht of dat voor militaire of civiele toepassingen is.
De Euroepese Unie verwacht dat er 100.000 tot 150.000 nieuwe banen ontstaan door het Galileo-project. Ook krijgt de industrie door de technisch hoogstaande plaatsbepaling de mogelijkheid deze bijvoorbeeld in mobiele telefoons en auto's in te bouwen. Door deze spin-off van het project hoopt de Europese Unie eveneens op extra banen en een economische impuls.
GJU zal de komende drie maanden met zowel iNavSat als Eurely onderhandelen, terwijl andere voorbereidingen doorgaan. Een vertraging van het project is dan ook niet aan de orde, bezweert de organisatie.
Bron: www.zdnet.nl, Lars Pasveer, 02 maart 2005.


Over de geleerde Galileo:
The Galileo Project is a source of information on the life and work of Galileo Galilei (1564-1642).
  • Albert Van Helden, Elizabeth Burr

  •  


    advertenties